/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Centrul Tony Hawks organizează un concert caritabil pentru o sală de activități pentru copii cu nevoi speciale

missing
15 mai 2019, ora 17:42

Pe final de săptămână, suntem invitați la un concert de caritate, iar din banii colectați la centrul Tony Hawks va fi amenajată o sală multifuncțională pentru dezvoltarea copiilor. Centrul, deschis acum 20 de ani de actorul britanic care-i poartă numele, oferă activități pentru micuții cu probleme locomotorii, cum ar fi gimnastică medicală, înot, dar și logopedie. Însă, în sala pentru care se adună bani copiii vor fi ajutați să se reintegreze și să devină mai independenți.

Adriana a început să meargă datorită ședințelor pe care le face încă de la 6 luni la centrul Tony Hawks.

Mă ocup cu bazinul și cu procedurile cu doamna Oxana. Să revin la picioare”, Adriana, beneficiara centrului.

Peste un timp a scăpat de scaunul cu rotile, iar acum poate chiar și să înoate.

În bazin fac scufundări și înot câte zece cercuri. Unde îți place mai mult, la proceduri sau în bazin? – În bazin mai mult. – Pentru că la proceduri obosesc, dar la bazin nu”, Adriana, beneficiara centrului.

La centru, Adriana, ca și alți copiii cu diverse tipuri de paralizii sau distrofii musculare, au parte de lecții de înot, dar și exerciții fizice în apă.

Noi o luăm sub formă de joacă, ceea ce lor le place. Cu-i nu-i place joaca în apă? Apa este caldă, 32-33 de grade, ceea ce permite mușchiului să se relaxeze și să obținem o aptitudine mare de mișcare. Plus, avem diverse ustensile care permit să mai dăm și un pic de rezistență în apă”, Ina Ursan, kinetoterapeută.

Zilnic, câte 20 de copii cu nevoi speciale pășesc pragul centrului pentru ședințe de gimnastică, kinoterapie, dar și dezvoltare cognitivă, prin muzică, activități de logopedie și de stimulare a simților. Toate activitățile sunt gratuite.

DIANA COVALCIUC, DIRECTOR CENTRUL „TONY HAWKS”: „Toți au un program definit pentru a-și dezvolta capacitățile individuale. Și toate acestea pentru integrarea armonioasă în societate. Acesta este scopul nostru final”.

Totuși, centrul mai are nevoie de o sală, unde copiii să joace ping pong, să deseneze sau să învețe să gătească. Spațiul a fost identificat, însă este nevoie de bani pentru a-l amenaja. Astfel, la sfârșitul săptămânii, centrul organizează un concert caritabil, la care este invitat și fondatorul – actorul britanic Tony Hawks. Centrul a fost deschis din banii pe care i-a adunat din vânzarea cărții sale „Jucând tenis cu moldovenii”.

La concert vor evolua mai mulți interpreți autohtoni, care vor cânta adaptări ale pieselor renumitul compozitor englez – Tim Rice.

LUCY JOYCE, AMBASADOAREA MARII BRITANII ÎN MOLDOVA: „Tim Rice a mai fost aici, iar acum revine pentru a vedea activitatea centrului. Desigur, banii colectați în urma acestui eveniment vor ajunge la centru, pentru a construi un spațiu multifuncțional pentru copii, astfel încât aceștia să învețe noi abilități și să devină independenți”.

Evenimentul caritabil va avea loc vineri seara, la Filarmonica Națională, iar prețul biletelor variază de la 100 până la 600 de lei, pentru cei care își doresc după să participe la o recepție cu cei doi oaspeți din Marea Britanie. Anual, la centrul Tony Hawks au parte de ședințe de reabilitare circa 600 de  copii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram