Președintele Igor Dodon nu va putea înainta o candidatură la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului, s-au pronunțat azi magistrații de la Curtea Constituțională (CCM).

„Președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care-l convoacă presupune imposibilitatea președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat la funcția de prim-ministru”, a citat decizia președintele CCM, Mihai Poalelungi.

„Lipsa întrunirii Parlamentului în ședință plenară pentru examinarea chestiunii investiturii Guvernului, atunci când există organele de conducere ale Legislativului, echivalează cu respingerea solicitării de investitură”, se mai arată în decizia Curții.

De asemenea, Curtea a menționat că sintagma din Constituție „două solicitări de învestitură”, care se referă la posibilitatea președintelui de a propune repetat candidați la funcția de premier, nu presupune desemnarea obligatorie a aceleiași candidaturi.

Hotărârea de azi a CCM este definitivă.

CCM a fost sesizată la acest subiect de consilierul președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, la finele lunii aprilie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!