/VIDEO/ Opinii împărțite, despre decizia de azi a CCM! Unii experți o consideră logică, alții, că este o comedie

15 mai 2019, ora 15:52

Experții în drept constituțional au opinii împărțite despre decizia de azi a Curții Constituționale (CCM), care spune că președintele Igor Dodon nu poate să desemneze candidați la funcția de prim-ministru, atât timp cât nu au fost constituite organele de conducere ale Parlamentului. 

Nicolae Osmochescu, fost judecător constituțional, este de părere că decizia de azi a CCM este una logică: „Este o decizie corectă din toate punctele de vedere. Din ce motiv eu consider și așa? Pentru că președintele nu este lipsit de dreptul de a înainta o candidatură. El nu poate înainta la funcția de prim-ministru o candidatură unui organ inexistent. Noi practic în ziua de astăzi nu avem Parlament, organizat și funcțional. Noi avem 101 de deputați, care s-au organizat numai în fracțiuni parlamentare, atât. Candidatura de prim-ministru poate fi înaintată atunci când Parlamentul s-a organizat și s-au format structurile sale principale permanente de lucru: Biroul permanent, format din președinte, vicepreședinți și reprezentanții fracțiunilor parlamentare, și comisiile permanente de specialitate, care la rândul lor, urmează să examineze orice candidatură propusă și orice program de guvernare și să dea aviz la aceste propuneri. Noi nu avem nici Biroul permanent, nu avem nici comisiile, adică nu există un organ care ar lua o decizie concretă fie pozitivă, fie negativă”, a declarat Osmochescu.

La rândul său, expertul în drept constituțional Teodor Cîrnaț este de părere că decizia de azi a CCM nu este corectă: „Sunt de părere că ultimele hotărâri ale CCM fac parte dintr-o comedie constituțională și actori în acesta comedie sunt judecătorii CCM, iar de suferit au locuitorii Republicii Moldova. Aceasta este o hotărâre abuzivă, or, președintele are obligația de a înainta un candidat, după consultarea fracțiunilor. Dacă noi îi dăm președintelui posibilitatea să consulte, atunci este dreptul și obligația șefului statului să înainteze candidaturi, dar Curtea ce spune: tu poți să consulți cât vrei, noaptea, ziua, dar în niciun caz nu poți înainta candidatul, dacă nu sunt format organele de conducere ale Parlamentului. Eu cred că este un proces autonom. Dacă este o majoritate, atunci el accepta candidatul, dacă nu, atunci el prin decret poate înainta candidaturile. Este problema Parlamentului, dacă s-au creat sau nu organele de conducere. Prin aceasta hotărâre noi îl lipsim pe președinte de dreptul de a numi candidați. Președinția este o instituție autonomă și președintele are obligația constituțională să înainteze acest candidat, dacă nu a înaintat până acum , înseamnă că deja este în proces de încălcare a Constituției”, a spus Cîrnaț.

La același subiect:

Cum comentează Igor Dodon decizia de astăzi a Curții Constituționale privind desemnarea candidaturilor la funcția de premier

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram