/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Scandal în medicina autohtonă. O femeie, internată în stare gravă, a filmat cum i se refuză ajutorul medical

15 mai 2019, ora 20:56

Încă un scandal în medicina autohtonă. De această dată, conflictul a avut loc la Spitalul de Boli Infecțioase din Capitală. O femeie, internată în stare gravă, a filmat cum i se refuză ajutorul medical. Motivul – nu ar fi plătit pentru medicamente, care nu i-au fost oferite, deși acuza dureri insuportabile. De partea cealaltă, responsabilii de la spital susțin că istoria este cusută cu ață albă.  

NATALIA SAGAN, PACIENTĂ: „Eu două ore în urmă v-am rugat să-mi dați o pastilă contra durerii. –În primul rând tu stai cu plată. –Toate medicamentele trebuie cumpărate. –Să le cumpăr? Atunci spuneți cât trebuie să plătesc. Cum pot eu rămâne așa în spital? –Nu striga, aici medicii dorm”.

Natalia a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase, după ce s-a adresat la 112 cu vomă și dureri acute la stomac. Acum două zile a consumat ciuperci de pădure, culese de mama sa. Tânăra a fost internată la spital contra sumei de 400 de lei pentru o zi, deoarece, trăind în străinătate, nu are poliță de asigurare medicală. Însă, în pofida durerilor, pe tot parcursul aflării în secție, i-au fost administrate doar două injecții, care nu ar fi ajutat-o, spune femeia.

NATALIA SAGAN, PACIENTĂ: „Am trezit-o pe sora medicală și am cerut o pastilă, dar ea mi-a refuzat. Ea mi-a zis că toate pastilele sunt cu plată, iar eu poliță nu am și nu îmi poate da nimic. Doar perfectarea documentelor a durat o oră”.

Indignată de comportamentul medicilor, Natalia a început să filmeze momentul cu telefonul mobil. Pentru că nu i s-a acordat ajutorul medical, tânăra a semnat refuzul de spitalizare, a luat un taxi, și, în miezul nopții a plecat la un alt spital.

NATALIA SAGAN, PACIENTĂ: „Așa voi lucrați? La revedere! Ne vedem în instanță! Când am venit cu camera, medicul-șef m-a rugat să o sting, mi-a returnat banii și-a cerut scuze”.

Acum, tânăra se află la spitalul Sfânta Treime și urmează să fie externată în câteva zile, starea ei fiind satisfăcătoare. Potrivit reprezentanților Spitalului de Boli Infecțioase, în suma de 400 de lei, achitată de pacientă, era inclusă doar aflarea la spital timp de o zi și o singură analiză. Pentru alte investigații și medicamente, aceasta trebuia să achite suplimentar. Chiar dacă nu era împotrivă să o facă, medicii cred că tânăra ar fi petrecut prea puțin timp pentru a o trata corespunzător.

PETRU PAVELIUC, MEDIC-INFECȚIONIST: Dacă pacienții gândesc că li se administrează un medicament-minune, el pur și simplu nu există. Trebuia să fie ceva timp ca să fie un efect și ea menționează că a fost efectul de 20 de minute, ceea ce nu a caracteristic pentru așa medicamente așa efecte, de asta îmi pare că e hiperbolizat puțin și vocea pacientei nu chiar spune a suferință”.

Administrația spitalului urmează să studieze fișele de boală pentru a stabili toate circumstanțele. Potrivit unui studiu realizat de Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite, în Moldova, 14% din populație nu primesc tratamentul necesar, deoarece refuză să plătească mită medicilor. Totodată, cele mai multe prejudicii ar fi cauzate oamenilor anume de interacțiunea cu sectorul medical.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram