Clădirea în care până nu demult era sediul Procuraturii Generale a devenit adăpost pentru doi oameni ai străzii. De altfel, cei doi formează un cuplu și și-au amenajat o locuință chiar lângă scările clădirii abandonate. Oamenii trăiesc din mila trecătorilor, care le oferă, ocazional, câte un leu. Angajații oficiilor din preajmă au încercat de mai multe ori să-i alunge, dar îndrăgostiții revin, de fiecare dată.

Serghei spune că a ajuns în stradă, după ce soția l-ar fi alungat de acasă. A stat jumătate din viață la pușcărie pentru furt, așa că nici nu are unde trăi. Acum trei ani a cunoscut-o pe Maria. De atunci, cei doi bat drumurile capitalei, în căutarea unui loc de trai.

De când am cunoscut-o, îmi e milă de ea. Nu pot să o las. Am misiunea de a ajuta. Nu mă plictisesc măcar. Dacă aș fi singur, mi-aș ieși din minți”, Serghei.

Iar Maria, originară din raionul Râșcani, a rămas pe drumuri după moartea părinților. Deși are doi copii, unul dintre ei trăiește departe de Capitală, iar celălalt este student, așa că nu o pot ajuta. Cuplul ne-a spus că ar fi mers la adăpostul pentru oamenii străzii, însă nu le-a plăcut acolo. Și așa au descoperit clădirea Procuraturii Generale, care din iarnă a fost eliberată. Și-au amenajat o locuință, între un copac și scări. Chiar dacă suferă de probleme locomotorii, femeia are grijă de curățenie, dar și de mâncare. Ce-i drept, nu gătește, dar cerșește.

Prietenul meu, Serioja, mă cuprinde și tare bine. Dormim binișor. 00:57-01:03 Strâng toată murdăria. Pun în pungă și o duc la gunoi”, Maria.

Serghei spune că nici acte de identitate nu are, s-ar fi adresat după ajutor și la autoritățile locale, însă fără rezultat. Ar vrea să se angajeze, dar spune că suferă de tuberculoză.

Eu cer să ni se aducă ceva haine, dar nimeni nu aduce, până eu singur nu găsesc. La gunoi, unde? Aici stăm, acolo puțin, ne ajunge. 20-30 de lei ne ajung”, Serghei.

Cuplul are și un câine, care le păzește puținele lucruri pe care le au. Când plouă, urcă pe scările clădirii.

Câinele întotdeauna noaptea e de gardă. Dacă vine cineva, el latră. Merg la gunoi și caut oase, îl hrănesc”, Serghei.

Angajații oficiilor din preajmă spun că au încercat să scape de oamenii străzii, deoarece ar fi, deseori, în stare de ebrietate.

Lei nu le dau, pentru că ei beau tot ce au. Eu am chemat oamenii ca să-i ducă undeva. Au spus că i-au dus, dar ei au fugit înapoi.

Poliția Capitalei este la curent cu acest caz, însă va reveni cu detalii abia luni. Nu este pentru prima dată când oamenii fără adăpost dau târcoale clădirii Procuraturii. În toamnă, un bărbat gol pușcă a fost filmat chiar în timp ce făcea un duș sub peretele instituției. Nu e clar dacă acesta a fost sau nu pedepsit pentru huliganism.

Reporter: Diana Popa

Imagine: Mark Diaconu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!