/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/OPINIE/ PSRM, PD și ACUM - cine are de pierdut și cine, de câștigat în cazul anticipatelor. Ce surpriză ar putea aduce un nou scrutin

21 mai 2019, ora 17:08

Niciuna dintre cele trei formațiuni politice PSRM, PD și ACUM nu ar fi avantajată de eventualele alegeri parlamentare anticipate, care ar putea avea loc în Republica Moldova anul acesta. Mai mult, în cazul unui nou scrutin pe arena politică ar putea apărea un nou bloc ce ar putea accede în Parlament, este de părere Teodor Cîrnaț, expert în drept constituțional. 

„Eu sunt de părere că toate cele trei formațiuni nu au de câștigat per ansamblu, dacă ar avea loc alegeri anticipate”, și-a expus opinia Teodor Cîrnaț, solicitat de TV8.

PDM

„PDM parcă ar dori anticipate și parcă le forțează să aibă loc odată cu cele locale, însă, în ultimele zile vedem o criză în societate, legată de creșterea prețurilor, de restanțe la salarii și se face legătură cu PD, iar acest lucru ar putea să le joace festa, s-ar putea ca ei să aibă de pierdut în acest context”, a spus Teodor Cîrnaț.

ACUM

„Ar putea să le joace fiesta faptul că au flirtat cu PSRM și electoratul nu o să tolereze acest lucru, din contră, o să-i sancționeze și ar putea să se reducă cu o treime sau chiar cu 50% numărul de deputați pe care îi au în prezent în Parlament”, a mai spus expertul.

PSRM

„Ei declară că sunt în opoziție, că nu au făcut alianță nici cu PD, nici cu ACUM și s-ar părea că ei ar fi un pic avantajați. Totuși, nu este exclus că în cazul alegerilor anticipate ar putea apărea pe arena politică un bloc unionist, creat din mai multe partide și s-ar putea ca acest bloc unionist să ajungă în Parlament”, a mai spus Teodor Cîrnaț.

În opinia expertului în drept constituțional, președintele va putea să dizolve Parlamentul după data de 21 iunie, când expiră trei luni de la ședința de constituire a noului Legislativ.

Totodată, șeful statului Igor Dodon spune că nu este clar de pe ce dată se calculează aceste trei luni de zile, fie de pe 9 martie, când au fost validate alegerile, fie de pe 21 martie, ziua în care a avut loc ședința de constituire a noului Legislativ. Președintele a declarat anterior că se va adresa la Curtea Constituțională pentru a cere o interpretare a acestui articol din Constituție și a înțelege când poate să purceadă la procedura de dizolvare a Parlamentului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram