Pe două treceri din capitală muncitorii au strecurat și mesaje de avertizare pentru pietoni. Oamenii sunt îndemnați să-și scoată căștile, să-și ia copiii de mână sau să coboare de pe bicicletă. Lansarea acestei inițiative însă a fost marcată și de critici. Trecerea fotografiată și plasată pe pagina primarului general interimar ducea spre gazon, iar internauții au taxat autoritățile pentru faptul că nu am amenajat trotuarul corespunzător. Ulterior, postarea a fost ștearsă, iar spre seară edilul publicat-o din nou, menționând că mâine trotuarul va fi gata.

ANA SÂRBU, REPORTERĂ TV8: „Una din primele trecere cu mesaje pentru pietoni a fost aplicată pe strada Mircești din capitală, în apropiere de o instituție de învățământ”.

 Prin aceste mesaje, trecătorii sunt atenționați să-și scoată căștile și să-și ia copiii de mână, atunci când trec strada.

„Este o idee destul de bună, chiar și mesajele care au fost scrise sunt interesante. În zona dată știu că locuiesc mulți părinți cu copii, bicicliști tot am văzut că sunt”.

„O să atrag și eu atenția la scrisul care este pe trotuar”.

Nu toți pietonii însă au fost atenți la mesajele de pe treceri: „Ce scrie acolo? Nu am observat din păcate, mă grăbeam”, „Nu am luat seama. Mă uitam la mașini”.

După ce l-am provocat să citească mesajele, tânărul speră că alții vor fi mai atenți decât el.

Deocamdată, în capitală sunt doar două treceri de pietoni inscripționate.

OLEG CARAMAN, ȘEF ADJ., DIRECŢIA TRANSPORT PUBLIC, PRIMĂRIA CHIŞINĂU:Să vedem cum va fi reacția pietonilor și Primăria își propune ca astfel de inscripții să fie marcate în intersecțiile aglomerate”.

Cealaltă trecere, însă, despre care a scris în această dimineață primarul general interimar, pe pagina de Facebook, a fost ironizată de internauți. Și asta pentru că aceasta ar duce spre un gazon. Fotografia a fost ștearsă la scurt timp, iar autoritățile vin cu explicații.

OLEG CARAMAN, ȘEF ADJ., DIRECŢIA TRANSPORT PUBLIC, PRIMĂRIA CHIŞINĂU: „Echipa cu marcajul a lucrat puțin mai rapid decât echipa cu asfaltarea. Amenajarea porțiunii de asfalt a fost planificată și în cel mai scurt timp va fi și efectuată”.

De vineri, marcajul de pe trecerile de pietoni din Chișinău a început să fie reînnoit. Până astăzi, au fost aplicate 40 de marcaje, inclusiv în culorile alb-roșu, din cele 250 planificate. Vara trecută, și poliția din capitală a scris mesaje de avertizare pentru pietoni, pe treceri.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!