/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Risc de inundații în preajma râurilor Nistru și Prut. Armata, salvatorii și muncitorii vor fortifica diguri în Ștefan Vodă

missing
24 mai 2019, ora 12:29

În legătură cu existenţa pericolului inundațiilor în urma ploilor abundente în raionul Ștefan Vodă, în special în localitățile din zona limitrofă a râului Nistru, astăzi conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), a convocat celula de criză pentru întreprinderea tuturor acțiunilor necesare de prevenire a riscurilor inundațiilor în preajma râurilor Nistru şi Prut. Totodată, ministrul apărării a dispus ca pentru fortificarea digurilor în raionul Ștefan Vodă să fie antrenați 75 de militari.

Şeful IGSU, Mihail Harabagiu, a trasat sarcinile de bază în vederea întreprinderii acţiunilor de prevenire a inundaţiilor, prin fortificarea digurilor de protecţie în zonele cu pericol de creştere a nivelului apei. În acest context în apropiere de localitatea Crocmaz a raionului Ştefan Vodă va fi instalată o tabără de câmp pentru gestionarea situației,  efectuarea lucrărilor de fortificare a digurilor de protecţie, defrişarea zonelor pentru consolidarea barajelor şi monitorizarea strictă a lucrărilor de prevenire a riscurilor, informează IGSU.

În tabăra de câmp vor activa peste 200 de reprezentanţi ai forţelor armate, carabinieri, salvatori şi muncitori ai agenţiilor implicate. Pentru consolidarea digurilor de protecţie în teren vor acţiona 15 autobasculante şi alte 13 unităţi de tehnică de tip excavatoare şi buldozere. Tehnica grea va fi antrenată pentru organizarea lucrărilor de fortificare a digurilor.

În acest context, ministrul Apărării Eugen Sturza a dispus ca 75 de militari din brigada de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul să fie detaşaţi astăzi în localitatea Crocmaz, raionul Ştefan Vodă, pentru fortificarea digurilor de protecţie în zona cu pericol de creştere a nivelului apei şi defrişarea zonelor pentru consolidarea barajelor. Efectivul mobilizat pentru executarea lucrărilor va acţiona în zonă cu cinci unități de tehnică militară de tip URAL, se arată într-un comunicat al Armatei Naționale.

Situaţia va fi monitorizată pe toată lungimea râului Nistru în special în zona de agrement Vadu lui Vodă. Mai mult, IGSU va monitoriza situaţia şi pe râul Prut, în special în zonele joase.

La şedinţa operativă au participat reprezentanţii IGSU, Forţelor Armate, Agenţia Apele Moldovei, Agenţia Proprietăţii Publice, Administraţia de Stat a Drumurilor, Inspectoratul General al Poliţiei şi Inspectoratul General al Carabinierilor.

Pe 23 mai curent, prim-ministrul Pavel Filip a convocat o ședință în legătură cu existenţa pericolului inundațiilor în urma ploilor abundente în raionul Ștefan Vodă, în special în localitățile din zona limitrofă a râului Nistru.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram