/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Micii exportatori vor beneficia de o procedură mai simplă de declarare a mărfurilor. Ce prevede proiectul propus de Vamă

29 mai 2019, ora 14:47

Întreprinzătorii mici și mijlocii care exportă cantități mici de produse prin intermediul trimiterilor poștale vor fi scutiți de necesitatea depunerii declarațiilor vamale pentru fiecare tranzacție. Un proiect de instrucțiune în acest sens este supus de astăzi consultărilor publice.

Potrivit Serviciului Vamal, antreprenorii care exportă mărfuri a căror valoare facturală per livrare nu depășește suma de 1.000 de euro, vor putea depune o singură declarație vamală pentru toate tranzacțiile operate în decurs de o lună.

„Implementarea noii proceduri simplificate de declarare este preconizată pentru începutul lunii iulie curent. Pentru a beneficia de procedura declarării periodice, agenții economici exportatori vor trebui să depună în adresa organului vamal o cerere, care să conțină denumirea, adresa juridică și codul fiscal ale întreprinderii, lista și cantitatea estimativă a mărfurilor care ar urma să fie exportate, precum și descrierea acestora”, informează Serviciul Vamal.

Permisiunea de declarare periodică va fi valabilă pe un termen nu mai mare de un an de zile. Totodată, aceasta va putea fi retrasă în cazul constatării unor eventuale încălcări ale legislației vamale sau ale procedurii de declarare periodică.

Scopul noilor reglementări este de a sprijini producătorii autohtoni și de a promova exporturile, prin simplificarea formalităților vamale și reducerea costurilor aferente procedurii de declarare a mărfurilor. Pentru comparație, pentru depunerea unei singure declarații vamale de export, brokerul vamal poate percepe o taxă care poate varia între 200 și 600 de lei, indiferent de cantitatea exportată.

Astfel, noua procedură, propusă de către Serviciul Vamal, le va permite micilor exportatori să economisească timp și resurse, care ar putea fi investite în extinderea liniei de producere a mărfurilor destinate piețelor externe sau crearea unor noi locuri de muncă.

De o procedură simplificată de certificare a originii mărfurilor vor beneficia și antreprenorii care exportă mărfuri în Norvegia și Elveția. Mai exact, aceștia vor putea să confirme originea mărfurilor doar în baza unei declarații, aplicată pe un document comercial. De această facilitate ar urma să beneficieze agenții economici care vor solicita includerea în Sistemul informațional al Exportatorilor Înregistrați (REX-System). Procedura de înregistrare urmează a fi elaborată, promovată și aprobată cel târziu până în anul 2020.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram