Cu multe emoții, lacrimi și regrete – așa a fost ultima zi de școală la un gimnaziu din Strășeni, la care învață și copii din internate. Doar câțiva dintre absolvenți erau însoțiți de părinți. Majoritatea au plecat peste hotare și nu au avut cum să se întoarcă pentru această zi. Totuși, în mulțime am zărit și o mamă care a făcut imposibilul pentru ca, măcar la ultimul sunet, să fie alături de fiica sa, pe care a lăsat-o pe când avea doar cinci ani.

Ultima zi de școală din gimnaziul Mihai Viteazul a început ca peste tot – cu tradiționalul careu solemn. Momentul a fost urmărit cu lacrimi amare și cu noduri în gât de doamna Valentina. Femeia niciodată nu și-a văzut fiica la ultimul sunet, întrucât mai bine de zece ani este plecată la muncă în Grecia. Iar astăzi, fiica ei este absolventă.

VALENTINA DURBALĂ, MAMĂ: „De la cinci ani a rămas Alexandra singură și acum trăiesc acest eveniment, nu-mi vine să cred”.

În afară de ea, la careu am zărit încă trei mame de absolvenți. Alți copii fie nu aveau pe nimeni alături, fie au fost însoțiți de bunei, care tot au stat cu ochii în lacrimi. Este și cazul doamnei Elena, bunica lui Ion, părinții căruia au plecat de ani buni la muncă în Federația Rusă.

LENA CHIRILĂ, BUNICĂ: „L-am dus în clasa întâi eu și mi-a dat Domnul așa o putere și l-am văzut deja în clasa a noua. Parcă mă și bucur, e o emoție de bucurie”.

După careu, absolvenții au intrat, poate pentru ultima dată, în clasă. Aici, elevii și-au dat frâu emoțiilor:

„O să-mi lipsească foarte mult. Ne-am înțeles foarte bine toți. Suntem ca o familie unită”.

„E foarte greu să te desparți de ei pentru că am avut amintiri foarte frumoase. Chiar dacă au existat și certuri, noi am fost ca o familie, ne-am unit ca o familie”.

„Nu voi fi în această bancă, în această clasă, nu voi fi cu colectivul. Fiecare are drumul său și va fi greu. Este greu”.

Întrebați cum își vor petrece vara, copiii au spus că fie vor pleca la părinții săi, în străinătate, fie vor începe să muncească, pentru a aduna bani de buzunar. 

„În Turcia, la mama. Am mai plecat și ea vrea să mă ia, dar nu-s așa atrasă. Am prieteni, toată vara cu ei aș dori să petrec”.

„Posibil să plec la Italia și apoi să mă întorc să mă înscriu la o școală”.

„După 18 poate plec și eu, o să văd după planuri. 00:15-00:20 Mai întâi vara mă duc la lucru, am nevoie de bani de cheltuială”.

Printre absolvenți sunt și elevi de la școala-internat din oraș. Pentru că au cele mai înalte medii din clasă, speră să-și găsească un loc la buget la instituțiile de învățământ din capitală.

DANIELA, ABSOLVENTĂ: „Puțin de teamă, că te așteaptă un viitor foarte bogat, poate bucurie, să ai succese. Vara voi pleca la rude mai apropiate, pe care îi cunosc mai bine”.

Ultima zi în care se mai pot afla la internat este 13 iunie, după care vor fi repartizați în familii adoptive, pe care deja le-au ales.

CONSTANTIN IONIȚĂ, DIRECTORUL ȘCOLII-INTERNAT DIN STRĂȘENI: „Fiecare copil are determinat deja unde va pleca, în ce familie și, sigur, deja este orientat unde își va continua studiile începând cu 1 septembrie”.

În total, opt copii din școala-internat au absolvit în acest an gimnaziul din Strășeni. Potrivit responsabililor, majoritatea își vor continua studiile la școlile profesionale.

Reporteră: Diana Popa

Imagine: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!