Comisarul european responsabil de politica de vecinătate a UE, Johannes Hahn, va purta luni discuții cu șeful statului și liderul informal al socialiștilor, Igor Dodon, și cu prim-ministrul în exercițiu, Pavel Filip. Subiectul discuției va fi formarea unui nou Guvern. Informația a fost confirmată de către un oficial european, pentru corespondenta TV8 la Bruxelles, Felicia Crețu.

De asemenea, Hahn ar urma să se întâlnească cu președintele PD, Vlad Plahotniuc, președinta PSRM, Zinaida Greceanîi și copreședinții Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii partidelor care au încercat diferite configurații de alianță în ultimele trei luni, dar fără succes.

„Comisarul Hahn va întreprinde luni o vizită la Chișinău, unde planifică să se întâlnească cu președintele, cu prim-ministrul și cu liderii celor trei partide principale, pentru a discuta despre relațiile dintre UE și Republica Moldova și evoluțiile curente în privința formării unui guvern”, au spus reprezentanții UE, reporterei TV8.

La finalul vizitei la Chișinău comisarul  Hahn va oferi declarații pentru presă în care va vorbi despre rezultatele întâlnirilor de la Chișinău.

Tot luni, la Chișinău sunt așteptați alți doi oficiali străini: Dmitri Kozak, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova și Brad Freden, directorul oficiului pentru afaceri din Europa de Est al Departamentului de Stat al SUA.

Vizita celor trei oficiali străini la Chișinău va avea loc în contextul în care în aproximativ o săptămână ar expira termenul oferit de Constituție partidelor care au acces în Parlament pentru a crea o majoritate sau, în caz contrar, șeful statului a declarat că va dizolva Parlamentul.

Astăzi, Partidul Democrat a lansat o invitație oficială pentru Partidul Socialiștilor de a purta discuții cu privire la crearea unei majorități parlamentare.

Ieri, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au confirmat vizitele celor trei la Chișinău, însă nu au oferit alte detalii despre agenda oficialilor.

Deocamdată, întâlnirea cu Johannes Hahn a fost confirmată doar de liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, aseară, într-o emisiune TV.

Felicia Crețu, corespondentă TV8 la Bruxelles

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!