Instituțiile de stat se laudă cu parcări pentru biciclete, însă spațiile amenajate sunt pustii. Chiar ieri, de ziua mondială a acestui tip de transport, ministerul de Externe a inaugurat o astfel de parcare. A anunțat și pe Facebook despre asta. Însă, astăzi nici zare de bicicliști prin preajmă. De altfel, oamenii spun că deplasarea pe două roți e destul de periculoasă pe străzile din capitală. Pistele care au fost desenate sunt ocupate de mașini sau duc în piloni și alte obstacole.

SERGIU NICULIȚĂ, REPORTER TV8: „Spre exemplu aici, la Ministerul de Externe, parcarea pentru biciclete a fost instalată chiar ieri, de ziua internațională de ziua internațională a bicicletelor. Inițiativa se pare însă că nu le-a prea atras atenția angajaților și asta pentru că astăzi ea este pustie”.

De la ofițerul de pază al instituției am aflat că, de obicei, cu bicicleta vin angajații mai tineri, iar astăzi aceștia fie s-au răzgândit, fie s-au îmbolnăvit: „Sunt vreo câțiva angajați la instituție cu bicicleta. – Astăzi parcarea este pustie…- Mai mulți tineri, un domn în vârstă mai mult nu poate să meargă pe o bicicletă. – Cum credeți, de astăzi parcarea este pustie? – Probabil, tinerii încă nu au venit, nu au venit azi sau poate că nu le-a permis sănătatea”.

Pustii au fost și cele două parcări instalate în spatele Parlamentului, dar și cele de la Guvern. În schimb, parcările pentru automobile sunt aproape neîncăpătoare.

SERGIU NICULIȚĂ, REPORTER TV8: „Bicicletele lipsesc și de la această parcare instalată în Grădina Publică Ștefan cel Mare de către primăria capitalei”.

Unii oameni spun că nu merg cu bicicleta la lucru din cauza că au automobil de serviciu sau personal. Alții preferă transportul public, un motiv fiind lipsa infrastructurii: „Nu vor să se ocupe cu sportul. – Dumneavoastră la serviciu cu ce mergeți? – Eu merg cu mașina de serviciu. La noi dacă să vorbim la direct nici nu este tot făcut ca să putem să mergem cu bicicletele. În oraș avem numai două locuri unde este drum pentru biciclete”; „Infrastructura este zero, nu este dezvoltat nimic. Nu suntem respectați nici de șoferi, nici de pietoni când mergem pe trotuare. Când mergem pe această pistă, oamenii se uită și se gândesc ce facem aici”; „Eu nu mă plimb, de obicei, eu mă deplasez cu bicicleta la serviciu și înapoi. În general, nu este prevăzut nimic pentru cicliști. Peste tot sunt parcate mașini, nu avem posibilitatea să ne deplasăm normal”.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în anul 2017 aproape 10 la sută din familiile tinere din toată țara aveau în dotare cel puțin o bicicletă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!