/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Start Bacalaureat! Primii care au gustat din emoții au fost elevii alolingvi

04 iunie 2019, ora 20:30

Luna iunie este luna marilor provocări pentru absolvenții claselor a 12-a. De astăzi, au început examenele de Bacalaureat. Primii care au gustat din emoții au fost elevii alolingvi – în jur de 3 000 la număr- care au demonstrat cât de bine cunosc limba și literatura română. Emoții cu duiumul au fost și la liceul Alexandr Pușkin din capitală. În timp ce elevii au pășit încrezuți, afară pentru ei își făceau griji profesorii și părinții.

Pe câțiva dintre elevi i-am surprins până să intre la examen. Păreau convinși că vor lua, neapărat, o notă bună.

– Emoții pozitive, nu mai am, pentru că am pregătit pentru examen. – Ce șanse crezi că ai? – Cred că voi lua 7 sau 8.

– Ai emoții? – Nu, deloc. – De ce? – Sunt pregătită, totul e bine. – Cum au decurs pregătirile pentru primul examen de Bacalaureat? – Mă pregăteam foarte bine și sper că totul o să fie bine.

Cât timp se aflau la examene, în fața liceulului au vegheat părinții și profesorii. Toți își făceau griji pentru reușita copiilor.

Ne facem griji, desigur. Sperăm că totul a trecut cu bine, deja cum va fi așa va fi. Copilul este copil, a susținut sau nu, vedem mai departe.

Eu sunt sigură că s-au pregătit bine, dacă luăm în considerare că au studiat limba română din clasa întâi, deci faceți concluzia. Cunosc și profesorii sunt într-adevăr cu experiență și cu literă mare.

Examenul este o loterie, înțelegeți și cred că va fi cu succes pentru toți.

Primul de la examen a ieșit Veaceslav. I-a luat o oră și zece minute pentru a rezolva probele.

–Cum a fost? – Dacă ai fost pregătit, nu a fost tare complicat. – Eseul despre ce a fost? – Eseul a fost, înainte să ceri ca patria să facă ceva pentru tine, gândește-te ce poți face tu pentru patrie. – Și tu ce ai scris? (râde) – Asta deja vor verifica profesorii”, Veaceslav Popov.

Elevii au fost provocați să facă și rezumatul romanului „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, item care le-a cam dat bătăi de cap unora.

Cel mai greu a fost rezumatul operei Baltagul, romanul de Mihail Sadoveanu, pentru că l-am învățat în clasa a XI-a și nu țineam minte așa bine, dar m-am descurcat”, Lavinia Gorbanco, absolventă.

Am scris totul absolut, n-a fost grea lucrarea. Dor mâinile, pentru că toate două ore le-am scris. Nu m-am odihnit, nimic. Bine am scris o felicitare, una dintre itemi era să scrim o felicitare, rezumatul, un roman, la fel, l-am scris bine și toate au fost Ok”, Anastasia Achim, absolventă.

N-a fost nimic nou și straniu. Toți cei care cunosc limba română ar fi scris normal acest examen. Eu nu consider că a fost greu. Doar împrejurările m-au presat. Liniștea mortală puțin presează”, Alexei Vișnea, absolvent.

Următorul examen va fi pe 7 iunie la limba de instruire. Sesiunea de Bacalaureat se va încheia pe 21 iunie. Pentru sesiunea din acest an au fost înscriși aproape 18 mii de tineri, dintre care în jur de 2500 sunt restanțieri.

 

Reporter: Valeria Voronin 

Imagini: Mark Diaconu 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram