Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului Republicii Moldova despre cele două plângeri depuse de oamenii de afaceri Victor Țopa, Viorel Țopa și alții în care aceștia se plâng că au fost victime ale unui atac raider, fiind deposedați ilegal de acțiunile pe care le dețineau la Victoriabank, de condamnările de acum zece ani ș.a.

„Plângerile vizează respectarea dreptului la un proces echitabil, ține de procedurile în fața Curții Europene; de dreptul la proprietate, toate încălcările au fost expuse detaliat în cererile care sunt acum pe rol la Curte. Acum s-a făcut un rezumat cu întrebări stricte către Guvern și acesta trebuie să-și expună poziția vizavi de ceea ce reclamanții au deplâns”, explică Dumitru Pavel, unul dintre avocații reclamanților.

„Este vorba despre mai multe bunuri care ei pretind că le-au fost furate, inclusiv bunuri mobile și imobile, acțiuni; este vorba și despre condamnarea la comandă cu încălcarea tuturor procedurilor”, spune avocatul.

Acestea sunt părțile reclamante:

Potrivit juristului Dumitru Pavel, acum Guvernului Republicii Moldova i s-a dat un termen până în luna septembrie a acestui an ca acesta să pregătească poziția sa cu privire la aceste plângeri.

„Guvernul fie vrea să comunice, fie nu vrea să comunice, depinde, cum va considera oportun. După aceasta, Curtea ne va comunica și nouă obiecțiile Guvernului, dacă acestea vor exista, și apoi va purcede la examinarea cauzei în fond, fie că va fi ședință publică, fie se va examina fără invitarea părților, depinde cum va considera oportun Curtea”, a explicat avocatul.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!