Prețurile mari la servicii și diversitatea redusă a pachetelor turistice ar fi printre principalele motive de ce în Republica Moldova vin puțini turiști, este opinia exprimată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” jurnalistul Vlad Bercu.

Vlad Bercu e de părere că deși există un patrimoniu turistic variat principalele bariere în dezvoltarea ramurii în Republica Moldova este starea de degradare a patrimoniului, care îl face neatractiv, dar și calitatea pachetelor turistice nu este pe măsura așteptărilor străinilor. Se pierde foarte mult la capitolul promovare, care este deseori anemică, dar și costurile sunt comparabile cu alte destinații, care au o ofertă mult mai bună.

Problema dezvoltării pieței turismului nu este simplă, mai ales când ești o țară mică, care a trecut prin mai multe crize în ultimii ani. O analiză amplă a verigilor slabe a pieței turismului, dar și perspectivele acesteia se regăsesc în Strategia de dezvoltare a turismului până în anul 2020. Odată implementată lucrurile se vor schimba. Mai există și preferințele turiștilor pe care nu le schimbi peste noapte. Ceea ce este clar este să le arăți că într-adevăr suntem o țară atractivă.

Ultimele date statistice arată că cei mai mulți cetățeni străini, care au traversat frontiera de stat, au fost înregistrați din România (58,2%), Ucraina (24,7%), Federația Rusă (7,4%), Bulgaria (1,8%), Italia (1,1%), Germania și Israel (câte 0,7%), Turcia și Statele Unite ale Americii (câte 0,6%), Belarus (0,5%), Polonia și Portugalia (câte 0,4%), Franța și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (câte 0,3%), Canada (0,2%), Grecia, Irlanda și Olanda (câte 0,1%).

În concluzie, Vlad Bercu a spus că este necesară elaborarea unor statistici privind consumul turistic, adică costul serviciilor de care au beneficiat vizitatorii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!