/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Reguli noi pentru instituțiile de stat care fac achiziții

05 iunie 2019, ora 15:12

Toate instiuțiile publice care au contracte de achiziții și așteaptă livrări de bunuri de la agenții economici vor trebui să utilizeze facturi fiscale electronice, începând cu 1 iulie curent.

Potrivit Inspectoratului Fiscal,  la efectuarea livrărilor ce se impozitează cu TVA în cadrul achiziţiilor publice, firmele vor fi obligate să prezinte cumpărătorilor o „e-factură, pentru bunurile sau serviciile oferite. Excepție fac doar livrările de energie electrică, energie termică, de gaz natural și serviciile de comunicaţii electronice şi comunale, pentru care nu se aplică noile prevederi.

Vor exista două posibilități pentru furnizori: vor putea elibera facturi fiscale electronice alegând ciclul de viaţă scurt sau lung al acestora. Ciclul de viaţă lung presupune că factura va dobândi statutul de „finisată” după ce cumpărătorul va aplica pe ea semnătură digitală, iar ciclul de viaţă scurt presupune că factura va dobândi statut de „finisată” după semnarea acesteia cu cea de-a doua semnătură a furnizorului.

La generarea facturii fiscale în cadrul sistemului „E-Factura”, în cazul în care instituțiile publice sunt înregistrate în sistem însă nu şi-au manifestat acceptul de a primi facturi fiscale în formă electronică în raporturi cu „furnizorul” respectiv, factura fiscală se va crea şi semna în formă electronică de către vânzătorul bunurilor, după care acesta o va tipări pe hârtie, o va semna cu semnătură olografă şi o va transmite celorlalte părţi spre acceptare şi semnare olografă.

Indiferent de ciclul de viață a facturilor fiscale alese pentru eliberare în adresa instituțiilor publice ce achiziționează bunuri ori servicii, ambele vor fi considerate acte confirmative pentru documentarea tranzacțiilor efectuate în cadrul achizțiilor publice.

Serviciul Fiscal de Stat recomandă agenților economici să ia legătura cu instituțiile bugetare pentru a coordona tipul ciclului de viață a facturilor fiscale electronice la emiterea lor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram