Începând cu luna iunie curent, producătorii din R. Moldova vor aplica altfel de marcaje pe ouă, anunță Agenția Națională pentru Sănătatea Alimentelor (ANSA).

Instituția a emis un ordin nou în acest sens, care prevede toate schimbările efectuate în conformitate cu legea adoptată în 2017 și hotărârea de Guvern din octombrie 2008 privind aprobarea normei sanitar-veterinare și comercializarea ouălor pentru consum uman.

Astfel, codul marcat pe ouă va conține obligatoriu: o cifră care semnifică sistemul de creștere al păsărilor, codul țării, indicativul raionului și codul centrului de marcare sau ambalare a produselor. (exemplu de cod: 3MD YY 001, unde: cifra 3 semnifică sistemul de creștere a păsărilor, MD – codul țării, YY – indicativul raionului și 001 – codul centrului de marcare ouă).

De asemenea, data ouatului, aplicată în prezent, se înlocuiește cu data durabilităţii minimale. Adică, consumatorul va fi informat până la ce dată poate consuma produsul. (exemplu: DDM xx.00.19, unde: DDM este data durabilității minimale, xx este data, 00 – luna și 19 anul.

Pentru a putea alege cele mai bune ouă, consumatorii trebuie să cunoască cum se citesc corect marcajele. Potrivit normelor europene, cifra „0” indicată în cod corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic; cifra „1” corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber; cifra „2” – ouă provenite de la găini crescute în hale, iar cifra „3” corespunde ouălor provenite de la găini crescute în cuști speciale.

Data durabilităţii minimale (DDM) este data până la care ouăle pot fi consumate. Până acum, în R. Moldova, consumatorii finali erau îndemnați să consume ouăle timp de 21 de zile de la producere.

Iată cum va arăta noul marcaj aplicat corect pe ouă.

 

Foto: ansa.gov.md

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!