Ploile puternice și bacteriile din lacuri nu i-au descurajat pe unii chișinăuieni, care au profitat de timp cu soare și au ieșit fie la scăldat, fie doar la băi de soare. Iazurile din parcul Valea Trandafirilor, de pildă, au fost luate cu asalt încă din primele ore ale dimineții. Totuși, specialiștii avertizează că scăldatul este interzis pentru că apa este murdară, mai ales după aceste ploi.

În jurul orei 10, majoritatea băncilor de pe plaja din parcul Valea Trandafirilor erau deja ocupate. Pentru că ploile au încetat, oamenii au ieșit să se bucure de razele soarelui. În timp ce unii moțăiau pe scaune, alții au preferat odihna activă și au făcut o baie în lac.

„Apa este caldă, normală pentru scăldat. – Dar vi se pare curată? – Eu verifica așa: ajung până la limitator, deschid ochii și este normal, nu mă dor, nu ustură, deci e normal. – Dar iată că medicii spun că nu este chiar bună și nu recomandă. – Dar voi spuneți măcar un lac din oraș în care se poate de scăldat. Nicăieri nu se poate”.

În apă a intrat și bărbatul din imagine. Ne-a spus că face o baie în lac cel puțin o dată în săptămână, atunci când nu este la muncă: „Eu doar nu beau apa, chiar și de la robinet nu o beau. Dar așa, mă scald o dată în zi. Chiar și așa mă uit cum e apa. După ploaie apa e curată”.

Nu toți însă se încumetă să intre în apa lacurilor, așa că se opresc la dușul instalat pe mal: „Apa este bună. Apă potabilă. – Dar în lac v-ați scăldat? – Nu. – De ce? – Este interzis. La noi lacurile nu sunt adaptate pentru scăldat”; „Apa e murdară, cu microbi. Nu, nu încerc apa. – Dar nisipul? – Pe nisip la bronzat și sub duș, atât”.

În același timp, specialiștii avertizează oamenii că nu doar apa din lac, dar și nisipul sunt surse de infecții.

LIMINIȚA SUVEICĂ, DR. ÎN MEDICINĂ, MEDIC ENDOCRINOLOG-NUTRȚIONIST: „Și bacterii și ouă de helminți în nisip. În deosebi pericolul este major pentru copii. Dar, dacă și cineva s-a scăldat, atunci imediat trebuie să facă un duș, trebuie să fie asigurat, deci trebuie să fie asigurat o securitate oarecare de protecție, cu toate că nu este aceasta protecția cea mai corectă”.

Specialiștii spun că scăldatul în lacurile din capitală pot provoca boli diareice acute și afecțiuni ale pielii, precum micozele.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!