/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ La scăldat, după ploi! Chișinăuienii au luat cu asalt lacurile din Parcul Valea Trandafirilor, deși scăldatul este interzis

missing
05 iunie 2019, ora 22:57

Ploile puternice și bacteriile din lacuri nu i-au descurajat pe unii chișinăuieni, care au profitat de timp cu soare și au ieșit fie la scăldat, fie doar la băi de soare. Iazurile din parcul Valea Trandafirilor, de pildă, au fost luate cu asalt încă din primele ore ale dimineții. Totuși, specialiștii avertizează că scăldatul este interzis pentru că apa este murdară, mai ales după aceste ploi.

În jurul orei 10, majoritatea băncilor de pe plaja din parcul Valea Trandafirilor erau deja ocupate. Pentru că ploile au încetat, oamenii au ieșit să se bucure de razele soarelui. În timp ce unii moțăiau pe scaune, alții au preferat odihna activă și au făcut o baie în lac.

„Apa este caldă, normală pentru scăldat. – Dar vi se pare curată? – Eu verifica așa: ajung până la limitator, deschid ochii și este normal, nu mă dor, nu ustură, deci e normal. – Dar iată că medicii spun că nu este chiar bună și nu recomandă. – Dar voi spuneți măcar un lac din oraș în care se poate de scăldat. Nicăieri nu se poate”.

În apă a intrat și bărbatul din imagine. Ne-a spus că face o baie în lac cel puțin o dată în săptămână, atunci când nu este la muncă: „Eu doar nu beau apa, chiar și de la robinet nu o beau. Dar așa, mă scald o dată în zi. Chiar și așa mă uit cum e apa. După ploaie apa e curată”.

Nu toți însă se încumetă să intre în apa lacurilor, așa că se opresc la dușul instalat pe mal: „Apa este bună. Apă potabilă. – Dar în lac v-ați scăldat? – Nu. – De ce? – Este interzis. La noi lacurile nu sunt adaptate pentru scăldat”; „Apa e murdară, cu microbi. Nu, nu încerc apa. – Dar nisipul? – Pe nisip la bronzat și sub duș, atât”.

În același timp, specialiștii avertizează oamenii că nu doar apa din lac, dar și nisipul sunt surse de infecții.

LIMINIȚA SUVEICĂ, DR. ÎN MEDICINĂ, MEDIC ENDOCRINOLOG-NUTRȚIONIST: „Și bacterii și ouă de helminți în nisip. În deosebi pericolul este major pentru copii. Dar, dacă și cineva s-a scăldat, atunci imediat trebuie să facă un duș, trebuie să fie asigurat, deci trebuie să fie asigurat o securitate oarecare de protecție, cu toate că nu este aceasta protecția cea mai corectă”.

Specialiștii spun că scăldatul în lacurile din capitală pot provoca boli diareice acute și afecțiuni ale pielii, precum micozele.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram