/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Alexandru Tănase, ex-președinte al Curții Constituționale: „Data limită de formare a Guvernului este astăzi”

missing
07 iunie 2019, ora 20:24

Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale (CCM), spune că din decizia de astăzi a CCM reiese că data limită de formare a Guvernului este astăzi.

„Data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanță care determină necesitatea formării unui nou Guvern. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituție rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor. Curtea observă, în acest caz, aplicabilitatea regulii In claris non fit interpretatio (textele clare nu au nevoie de o interpretare).” Decizia CCM vine cu o precizare. Curtea a stabilit că termenul de 3 luni trebuie înțeles ca 90 de zile. Din aceasta ar rezulta că data limită de formare a Guvernului este astăzi”, a comentat Tănase pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că, pe pagina web a CCM a fost publicată astăzi o decizie, după o sesizare făcută anterior de președintele Igor Dodon, în care se spune că termenul oferit de Constituție parlamentarilor ca aceștia să investească un nou Guvern expiră în decurs de trei luni de la validarea alegerilor – 9 martie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram