Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale (CCM), spune că din decizia de astăzi a CCM reiese că data limită de formare a Guvernului este astăzi.

„Data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanță care determină necesitatea formării unui nou Guvern. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituție rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor. Curtea observă, în acest caz, aplicabilitatea regulii In claris non fit interpretatio (textele clare nu au nevoie de o interpretare).” Decizia CCM vine cu o precizare. Curtea a stabilit că termenul de 3 luni trebuie înțeles ca 90 de zile. Din aceasta ar rezulta că data limită de formare a Guvernului este astăzi”, a comentat Tănase pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că, pe pagina web a CCM a fost publicată astăzi o decizie, după o sesizare făcută anterior de președintele Igor Dodon, în care se spune că termenul oferit de Constituție parlamentarilor ca aceștia să investească un nou Guvern expiră în decurs de trei luni de la validarea alegerilor – 9 martie.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!