Camioanele vor trece mai repede granița. Primul post vamal care va avea un sistem de programare

07 iunie 2019, ora 13:04

Autocamioanele care circulă pe rute internaționale vor sta mai puțin timp la granița R. Moldova. Punctele vamale vor avea sisteme de programare a trecerii frontierei, care vor fi implementate cu suportul financiar al USAID. Primul punct vamal care va beneficia de noul sistem va fi cel de la Sculeni, unde se înregistrează unele dintre cele mai mari valori de trafic. Inițial, sistemul va fi implementat în regim de testare.

„Aplicarea acestui instrument de fluidizare, combinată cu posibilitatea vămuirii în noua zonă de control vamal din apropierea postului, va asigura menținerea unei capacități optime de perfectare a acestuia”, precizează reprezentanții Serviciului Vamal.

Principiul de funcționare a noului sistem de programare va fi similar celui aplicat în mai multe state europene. Mai exact, transportatorii de mărfuri își vor putea rezerva în prealabil timpul de traversare a frontierei, ceea ce va reduce substanțial aglomerările. Aplicația va putea fi accesată prin intermediul tuturor dispozitivelor electronice disponibile: calculator, tabletă, telefon mobil.

Ieri, directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a semnat un Memorandum de Înțelegere cu directorul Programului USAID, Douglas Muir. Documentul stabilește angajamentele părților privind implementarea noului sistem. USAID se angajează să dezvolte și să finanțeze achiziționarea softului informatic și să ofere asistență pentru implementarea acestuia. Totodată, va sprijini organizarea unei vizite de studiu în Estonia, unde funcționează deja un asemenea sistem.

„Sistemul de programare a trecerii frontierei și-a demonstrat eficiența în mai multe state limitrofe ale UE: Estonia, Finlanda, Lituania. De aceea, suntem foarte bucuroși că putem contribui la dezvoltarea lui și în R. Moldova. Aceasta va contribui la transparența procedurilor, dar și va genera economii pentru antreprenorii care desfășoară activități economice externe. Totodată, acesta este un instrument major în procesul de facilitare a comerțului dintre Moldova și Uniunea Europeană”, afirmă Douglas Muir.

Serviciul Vamal va asigura infrastructura și echipamentele necesare pentru pilotarea sistemului la postul vamal „Sculeni”. Totodată, instituția va examina posibilitățile de aplicare a programului și în alte posturi vamale cu flux sporit. Ulterior, programul ar putea fi extins astfel încât să poată fi aplicat pentru toate categoriile de vehicule.

De asemenea, șeful Vămii și directorul de la USAID au discutat despre aplicația online de procesare a trimiterilor poștale internaționale, care urmează a fi oferită prin intermediul aceluiași program al instituției străine.

Tot cu sprijinul Programului USAID, Serviciul Vamal pregătește lansarea Portalului Informațional Comercial (en. Trade Information Portal) –  o platformă interactivă care va conține toate informațiile necesare unui agent economic implicat în comerțul extern.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram