/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Prăpăd în țară în urma ploilor. Gospodării inundate, drumuri deteriorate și culturi agricole distruse

missing
07 iunie 2019, ora 13:37

În urma ploilor puternice ce au avut loc în ultimele zile pe teritoriul țării,  mai multe gospodării particulare au fost afectate în nouă localități a raionului Ștefan Vodă. În urma ridicării nivelului apei într-un canal de drenaj în apropierea satului Cioburciu au fost inundate parțial grădinele a 15 gospodării. 

Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), ploile torențiale au deteriorat mai multe porțiuni de drumuri locale în raioanele Soroca, Căușeni și Florești. Potrivit primelor informații, peste 12 km de drumuri locale au fost afectate în municipiul Soroca.

Precipitațiile abundente cu grindină au făcut ravagii și în sectorul agricol. Sute de hectare de culturi agricole, livezi, dar și vii au fost afectate în localitățile Napadova, Mărculești, Alexandrovca, Izvoare, Frumușica și Ghindești.

Conform primelor estimări, ploile au afectat semănături și livezi în raionul Florești. Aici, au fost distruse peste 188 ha de sfeclă de zahăr, 731 ha de floarea soarelui, 836 ha de porumb și cel puțin 76 ha de livezi. Comisiile pentru situații excepționale lucrează în teritoriu pentru stabilirea prejudiciilor.

Pentru prevenirea riscului de inundații în apropierea satului Sărata-Răzești a raionului Leova, salvatorii în comun cu reprezentanții autorităților publice locale au efectuat lucrările de plombare a unui canal cu saci cu nisip și lut pentru stoparea scurgerii apelor în luncă.

Salvatorii au efectuat lucrări de evacuare a apelor și în raioanele: Ungheni, Edineț, Râșcani, Anenii Noi, Ștefan Vodă, Soroca, și Briceni. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost solicitați  pentru a pompa apele scurse în ogrăzi, subsoluri și gospodării.

În urma ploilor puternice de aseară, în comuna Braniște, raionul Râșcani și în satul Cobani, raionul Glodeni grindina a fost de mărimea unei nuci. Primarul comunei Braniște, Veaceslav Popa, spune că au fost lansate rachetele antigrindină, însă potrivit lui, acestea nu au avut nici un efect. De cealaltă parte, primarul satului Cobani spune că nu le-a văzut.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram