Curtea Constituțională explică informațiile ambigue apărute în presă privind data limită după care președintele poate dizolva Parlamentului. Potrivit unui comunicat al instituției, Parlamentul de legislatura a X-a trebuia să încheie formarea Guvernului până la data de 7 iunie 2019, inclusiv.

Curtea a reiterat că, potrivit prevederilor constituționale, termenul de trei luni (90 de zile), în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul, curge de la data validării alegerilor.

„Astfel, în speța în cauză, reieșind din prevederile constituționale, Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a, trebuia să încheie formarea Guvernului până la data de 7 iunie 2019, inclusiv”, se spune în comunicat.

Ieri, după ce CC a emis hotărârea în cauză, în spațiul public au apărut mai multe opinii privind data când șeful statului poate dizolva legislativul. Unii considerau că data limită a fost pe 7 iunie, alții pe 9 iunie, iar alții – pe 10 iunie.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!