/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Nicolae Osmochescu, despre decizia CCM: Termenul de 3 luni trebuie calculat de la ședința de constituire a Parlamentului

missing
08 iunie 2019, ora 21:48

Expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu este de părere că data enunțată de Curtea Constituțională (CC) este una incorectă și că „termenul de trei luni urmează să fie început de la momentul validării alegerilor, dar din ziua când au fost prima ședință de inaugurare a Parlamentului nou legislativ.” Asta după ce CC a emis astăzi o hotărâre care vizează că orice acțiune sau act legislativ, care are drept scop desfăşurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie „o încălcare gravă a prevederilor constituționale”. Declarațiile au fost făcute în live-ul de astăzi de la postul de televiziune TV8.

„Eu am văzut diferite interpretări și diferite aprecieri. Eu am poziția mea. Termenul de trei luni urmează să fie început pe calcularea acestor trei luni nu de la momentul validării alegerilor, dar din ziua când a fost prima ședință de inaugurare a Parlamentului nou legislativ. La data de 21 martie 2019, deci de aici urmează să fie calculate cele trei luni calendaristice. 

Dacă Parlamentul nu a reușit în trei luni să investească Guvernul sau este blocată activitatea legislativă, tot în trei luni președintele este în drept să dizolve Parlamentul după consultarea fracțiunilor parlamentare”, a spus Osmochescu.

Acesta a mai fost întreb și dacă putea CC să se expună pe un fapt care încă nu reprezintă un documnet. Asta după ce magistrații de la Curtea Constituțională au decis că alegerea Zinaidei Greceanîi la funcția de speaker este neconstituțională, la fel ca și toate actele care au fost sau vor fi adoptate azi în Parlament.

Eu consider că nu, desigur. Până nu este un document oficial care a trecut toate etapele de examinare, nu se pot expune”, a spus expertul.

De asemenea, Președenția se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și va solicita opinia Comisiei de la Veneția cu privire la ultima hotărâre a Curții Constituționale (CC), prin care cea din urmă l-a obligat ieri pe președintele țării să dizolve Parlamentul. Despre aceasta a anunțat consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram