Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, spune că instituția pe care o conduce a recepționat din partea Cancelariei de Stat decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și documentul în care este stabilită și data alegerilor anticipate.

Russu zice că procedura de organizare a scrutinului nu a fost demarată deocamdată și că membrii Comisiei se vor expune la acest subiect la viitoarea ședință.

„Având acest document înregistrat, noi îl examinăm, dar ne vom expune într-o ședință publică care se va organiza conform regulamentului de activitate, care stipulează că ședințele se organizează o dată la două săptămâni”, a spus Alina Russu, contactată de TV8.md.

Ultima ședință a CEC a avut loc pe 4 iunie, respectiv, următoarea ar putea avea loc săptămâna viitoare.

Am întrebat-o pe președinta Comisiei când ar putea fi demarată eventual procedura de înregistrare a candidaților, dacă se va purcede la organizarea scrutinului, și Alina Russu ne-a spus, făcând referire la prevederile Codului Electoral, că acesta va începe cu 60 de zile înainte de scrutin, ceea ce ar însemna prima jumătate a lunii iulie.

Duminică, CCM a emis o decizie de a-l destitui temporar pe șeful statului Igor Dodon din funcție și de a-i oferi atribuțiile de președinte interimar lui Pavel Filip. Cel din urmă a dizolvat Parlamentul și a stabilit data de 6 septembrie – ziua alegerilor parlamentare anticipate. Decretul acestuia a fost publicat în Monitorul Oficial. Ieri, președintele Dodon a anunțat că a anulat decretul lui Filip, din motiv că acesta l-ar fi semnat contrar prevederilor Constituției.

Ieri, deputații au votat în prima lectură modificarea Codului electoral, pentru revenirea la sistemul electoral proporțional.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!