Deputatul blocului ACUM Octavian Țîcu, istoric de profesie, a ținut un discurs emoționant astăzi, de la tribuna Parlamentului, despre tragedia deportărilor staliniste. 

„Astăzi, 12 iunie, acum 78 de ani, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941,  la ora 2:30 noaptea, din satele Basarabiei au fost sustrași și deportați în regiunile îndepărtate ale URSS 32 423 de oameni, 20 de mii dintre care erau locuitori ai teritoriului actual al Republicii Moldova. 6 250 dintre ei au fost arestați și duși direct în gulagurile staliniste, iar 26 173 au fost deportați în așa-numitele «spets poselenii»”, a spus deputatul.

Octavian Țîcu a povestit și despre cum în cadrul proiectului „Expedițiile memoriei”, la Tomsk a vizitat un muzeu dedicat deportărilor, pe site-ul căruia figurează și Zinaida Greceanîi, actuala președintă a Parlamentului, în calitate de personalitate marcantă, care a avut de pătimit în urma deportărilor.

„Chiar în spatele meu stă Zinaida Greceanîi, care este victima acestor deportări”, a spus Țîcu.

Deputatul a propus ca cei prezenți în sala de ședințe a Parlamentului să țină un minut de reculegere în memoria deportaților, iar pe 6 iulie, când se fac 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste, să fie pregătită o agendă comună a Parlamentului și a Guvernului la acest subiect.

La rândul ei, Zinaida Greceanîi a spus că susține inițiativa lui Octavian Țîcu, doar că acest subiect nu trebuie să fie motiv de divizare a societății.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!