Autoritățile Palestinei au criticat dur decizia Guvernului Filip prin care s-a propus mutarea sediului Ambasadei R. Moldova în Israel din orașul Tel Aviv în Ierusalim. Acestea au cerut Uniunii Europene să ia măsuri imediate împotriva R. Moldovei pentru că ignoră un act adoptat anterior de UE ce vizează conflictul din Orientul Mijlociu.

„Decizia este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a legitimității internaționale și a rezoluțiilor ONU”, a declarat ministrul de externe al Palestinei, citat de postul local de televiziune „Aljazeera”.

„Uniunea Europeană ar trebui să oprească integrarea politică și economică a Moldovei până când aceasta își va revedea acțiunea sa ilegală și provocatoare și va respecta dreptul internațional și poziția colectivă a UE cu privire la problema palestiniană”, a declarat Hanan Ashrawi, membru al Comitetului Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (PLO), citată de „Aljazeera”.

Precizăm că Ierusalimul se află în centrul conflictului israeliano-palestinian. Palestinienii își doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat.  Pe de altă parte, Israelul încearcă să convingă națiunile să-și transfere misiunile diplomatice de la Tel Aviv la Ierusalim.

Moldova ar deveni prima țară europeană care ar ransfera ambasada în Ierusalim, dacă decizia Guvernului Filip nu va fi anulată.

Palestina nu este recunoscută ca stat de către Israel. În același timp, peste 100 de țări recunosc Palestina ca stat, majoritatea din America Latină, conform cifrelor Misiunii palestiniene la ONU.

Amintim că la ultima ședință convocată de Pavel Filip, miniștrii în exercițiu au adoptat o decizie care vizează transferul Ambasadei R. Moldova din orașul Tel Aviv la Ierusalim.

 

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!