/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Reacția Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor la raportul prezentat de WatchDog şi Transparency International

19 iunie 2019, ora 10:27

Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) a venit cu o reacție la raportul prezentat ieri de organizaţiile non-guvernamentale Comunitatea WatchDog.md şi Transparency International Moldova, pe marginea raportului privind utilizarea sistemului bancar al Republicii Moldova în spălarea a 70 mlrd USD.

„Conform legislaţiei naţionale cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, SPCSB recepţionează doar tranzacţiile suspecte de spălare a banilor şi finanţare a terorismului, prin virament sau numerar de la anumite limite. Tranzacţiile realizate între bănci, între bănci şi Banca Naţională a Moldovei, între bănci şi Trezoreria de Stat, între Banca Naţională a Moldovei şi Trezoreria de Stat sunt exceptate de la raportare în adresa Serviciului”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Potrivit celor de la SPCSB, volumul fluxurilor financiare provenite din statele CSI (în special Federaţia Rusă) indicate în datele statistice ale Băncii Naţionale a Moldovei şi preluate de autorii studiului nu coincid cu informaţiile deţinute de către Serviciu.

„Conform datelor acumulate şi analizate de Serviciu, confirmate inclusiv prin documente oficiale, valoarea totală a mijloacelor băneşti legalizate în contextul tipologiei „Global Laundromat”, avînd la bază ordonanţe judecătoreşti, cu utilizarea conturilor corespondente ale băncilor ruseşti deschise la BC MOLDINDCONBANK SA, a constituit cca 22 013 152 564 USD”, spun reprezentanții SPCSB.

Reprezentanții Serviciului spun că or veni cu informaţii complexe referitor la desfăşurarea tipologiei de spălare de bani „Global Laundromat”, acţiuni de investigaţii realizate, aspecte privind cooperarea externă şi rezultatele obţinute de instituţia specializată în prevenirea şi combaterea spălării banilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram