Fostul premier Vlad Filat, care acum se află în închisoare, spune că este gata să ofere informațiile pe care le deține despre frauda bancară. Acesta a transmis, prin avocații săi, un mesaj președintelui Comisiei pentru elucidarea fraudei bancare create în Parlament.

Mă adresez președintelui Comisiei pentru elucidarea fraudei bancare. Sunt la dispoziția Comisiei pentru a oferi informațiile pe care le dețin și pentru a răspunde la întrebările care sunt de interes. Același mesaj este adresat și către celelalte Comisii speciale ale Parlamentului”, se spune în adresare.

Vlad Filat spune că dacă reușea să-l demită și pe procurorul general de atunci Zubco, dar și pe fostul guvernator Drăguțan este sigur că nu se ajungea la frauda bancară, se evita tragedia din Pădurea Domnească și multe alte lucruri rele care s-au întâmplat în acest stat.

Potrivit lui Vlad Filat, toate speculațiile Partidului Democrat aflat în opoziție, ce țin de încălcarea principiilor democratice sunt cel puțin hilare, având în vedere modul în care a înțeles acest partid să guverneze țara în ultimii trei ani și jumătate, „iar atunci când vom citi Avizul Comisiei de la Veneția vom avea confirmarea incontestabilă că acest partid a fost aproape să uzurpeze puterea în stat”.

De asemenea, fostul premier spune că Declarația Parlamentului Republicii Moldova care recunoaște caracterul captiv al instituțiilor statului și necesitatea scoaterii statului din captivitate exprimă voința poporului prin aleșii săi în Parlament și implementarea angajamentelor asumate pentru restabilirea supremației legii și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor este obligatorie.

Vlad Filat a fost condamnat la data de 27 iunie 2016, de către magistraţii judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Dosarul a ajuns la CtEDO. Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!