/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Explicațiile APP! De ce sunt vândute pe bani mărunți bazele de odihnă moldovenești din Ucraina

missing
25 iunie 2019, ora 07:05

Reprezentanții Agenției Proprietății Publice au venit cu explicații după ce tv8.md a scris că mai multe baze de odihnă moldovenești, situate pe litoralul Mării Negre din Ucraina, au fost scoase la privatizare cu prețuri mult mai mici față de acum doi ani. Funcționarii susțin că sanatoriile au clădiri vechi care necesită reparații capitale, iar statul nu mai este în stare să cheltuie anual sume mari de bani pentru întreținerea acestora și asigurarea pazei obiectivelor din statul vecin.

Într-un răspuns oferit la solicitarea tv8.md, conducerea Agenției Proprietății Publice, susține că  prețul bunurilor expuse la privatizare a fost stabilit de Comisia de licitație „în baza actelor de evaluare, întocmite de experți licențiați în conformitate cu legislația privind activitatea de evaluare”.

„Diferenta între prețurile determinate de evaluatori în anul 2017 și cele din 2019 reprezintă expresia mai multor elemente, cum ar fi: uzura fizică a bunurilor și deprecierea funcțională, rezultatele economice și financiare ale activității entităților, impactul fluctuațiilor ratelor de schimb valutar, prețul pe piață a bunurilor similare, capacitățile reduse de asigurare a pazei și protecției bunurilor amplasate pe teritoriul Ucrainei și alți factori sociali şi de altă natură, care influenţează asupra valorii bunurilor”, explică experții APP.

Tv8.md a scris anterior despre devalorizarea mai multor bunuri imobile ale statului, care ar urma să fie expuse la o licitație cu strigare în luna iulie curent.  Baza de odihnă „Mecita” din orașul Zatoka se vinde cu 226 de mii de lei, în timp ce, în toamna anului 2017, a fost scoasă la privatizare cu aproape 1,6 milioane de lei. Adică prețul a fost diminuat de șapte ori în această rundă de privatizări.

Cu 1,7 milioane de lei a fost ieftinită și Baza turistică „Moldova” din regiunea Transcarpatică a Ucrainei, raionul Rahov. Dacă în 2017 statul cerea pentru acest bun 7,2 milioane de lei, acum este gata să-l vândă cu 5,5 milioane de lei.

Și câteva construcții de pe teritoriul Bazei de odihnă „Lux” din orașul Vadul lui Vodă ar putea fi privatizate cu 312 mii de lei. Anul trecut statul cerea pentru aceste bunuri imobile cu 386 de mii de lei mai mult.

Guvernul l-a demis recent din funcție pe șeful Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici. Prim-ministra Maia Sandu, dar și noul ministru al Economiei au anunțat că urmează a fi verificate toate bunurile statului scoase la privatizare, iar procesul ar putea fi înghețat pentru o perioadă, până la clarificarea situației și reevaluarea corectă a proprietății statului.

Vedeți mai jos care sunt alte bunuri ale statului ce au fost scoase la privatizare în acest an la prețuri suspect de mici în comparație cu anul 2017.

S-au ieftinit cu milioane! Detalii despre privatizările dubioase despre care vorbește Maia Sandu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram