Alexandru Esaulenco a fost numit director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pe un termen de cinci ani. Acesta a fost votat de 59 de deputați.

Noul conducător al instituției a fost luat la întrebări de către deputați. Esaulenco a dat asigurări că nu va admite să fie efectuate înterceptări ilegale pe teritoriul R. Moldova, fără ca acestea să aibă la baza încheieri ale judecătorilor.

De asemenea, a vorbit și despre prezența ilegală a forțelor străine pe teritoriul R. Moldova și a declarat că acestea reprezintă un risc la adresa suveranității R. Moldova.

Rugat să comenteze cum s-a produs puciul anticonstituțional în perioada 7-9 iunie, Esaulenco a spus că „o calificare juridică a evenimentelor care au avut loc atunci” poate da doar Procuratura Generală.

Deputații nu au uitat să-l întrebe pe noul director al SIS dacă a fost loial Partidului Democrat, odată ce a fost numit în funcția de vicedirector al instituției în perioada guvernării democrate. Esaulenco a răspuns că nu a fost numit pe criterii politice. „Dacă vor fi identificate interferințe politice în activitatea mea, sunt gata să-mi dau demisia”, a punctat acesta.

Alexandru Esaulenco a depus jurământul în plenul Parlamentului.

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!