/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Votat în primă lectură! Benzinăriile duty free vor fi interzise  

25 iunie 2019, ora 18:38

Magazinele duty-free amplasate la intrarea în R. Moldova vor fi închise. Deputații au aprobat astăzi în primă lectură mai multe modificări la Codul Fiscal și Codul Vamal al R. Moldova. În legislație a fost introdusă mențiunea expresă că mărfurile comercializate de către magazinele, barurile și restaurantele duty free sunt scutite de achitarea TVA-ului și accizei doar în cazurile în care acestea sunt amplasate la ieșirea din R. Moldova.

Deputații au explicat că vechile prevederi legale creau o concurență neloială în rândul agenților economici, fiind favorizați cei care sunt scutiți de TVA și acciză pentru mărfurilor comercializate în regim duty free.

Deputatul Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, a precizat că va trebui să fie identificată o soluție pentru ca magazinul duty free destinat diplomaților străini să-și poată continua activitatea.

Precizăm că magazinele duty free, situate la graniță pe sensul de ieșire din R. Moldova, vor activa în continuare.

Tot astăzi, deputații au decis să interzică benzinăriile duty free în R. Moldova, motivând că astfel de stații PECO nu există nicăieri în lume. Comisia Economie, Buget și Finanțe a atenționat despre riscurile și posibilitățile de contrabandă care ar putea să apară dacă legislația nu va fi modificată.

„Partea bună este că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu a eliberat nicio licență pentru activitatea unei benzinării în regim duty free. A luat măsuri de precauție ca să nu intre într-o nouă istorie”, a comentat deputatul Igor Munteanu.

Deputații au atenționat și despre sumele colosale de bani pe care le putea pierde statul, dacă erau deschise astfel de benzinării.

„Reprezentanți ai companiilor petroliere au calculat că fără T.V.A. și fără accize un litru de benzină ar costa cu 7 lei mai ieftin, iar litrul de motorină cu aproape 5 lei mai puțin. Astfel, la comercializarea a o mie de litri de benzină fără T.V.A. și fără accize, pierderile bugetului de stat vor fi de 7 000 de lei, iar la un milion de litri – de circa șapte milioane lei. Totodată, având în vedere că datele ANRE arată că, în medie, la o stație de alimentare cu carburanți din Moldova se comercializează pe an peste o mie de tone de produse petroliere, în situația în care se vor deschide doar 10 benzinării, pierderile bugetului statului ar putea fi de aproape 100 de milioane de lei”, se spune în nota informativă a proiectului de lege adoptat astăzi de Parlament în primă lectură.

Legislatorii au decis să comaseze cele două proiecte de legi, privind magazinele duty free la intrarea în țară și benzinăriile duty free, într-un singur document care va fi pregătit pentru a doua lectură.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram