Ministerul Educației a propus pentru dezabateri un proiect de hotărâre prin care stabilește care este comanda de stat pentru anul de studii 2019-2020. Astfel, pentru pedagogie ministerul propune reducerea locurilor bugetare cu 120, iar pentru domeniul IT – majorarea cu 200 de locuri.

Reducerea locurilor pentru pedagogie se explică prin faptul că numărul de studenți rămâne anual, constant, în scădere (2015 – 2523 studenți, 2016 – 2273 studenți, 2017 – 1829 studenți, 2018 – 1725 studenți). Astfel, anul curent vor fi doar 1114 locuri bugetare, cu 120 mai puțin decât anul trecut.

Și pentru domeniul artelor se propune mai puține locuri la buget – 163 de locuri, mai puțin cu 24 de locuri comparativ cu anul precedent.

„Necesitatea acută de specialiști calificați în domeniul tehnologii ale informației și comunicațiilor, dar și numărul mare de solicitări din partea candidaților la studii pentru înmatricularea la aceste programe ne permite să propunem majorarea numărului de locuri. În acest context, dar și luând în considerare criza de specialiști IT căutați de sectorul privat (doar în Moldova IT Park, sunt 284 de companii), propunem majorarea numărului de locuri bugetare pentru acest domeniu cu 200 de locuri, în limita comenzii de stat din anul precedent, și anume din contul micșorărilor locurilor bugetare de la domeniile mai puțin solicitate, menționate mai sus”, se spune în proiect.

Astfel, proiectul prevede admiterea la 26 de domenii generale de studiu a 4906 de persoane la buget.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!