Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a demisionat. Aceasta și-a prezentat cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului.

Russu a declarat pentru TV8 că a decis să plece din funcție din mai multe motive, dar unul ar fi inițiativa legislativă pe care au votat-o deputații din majoritatea parlamentară în primă lectură, care prevede că membrii CEC vor putea fi revocați din funcții fără să existe o decizie a instanței de judecată.

Întrebată care crede că ar fi scopul proiectului de lege, Rusu a răspuns că aceasta a fost o decizie politică și ea nu poate comenta deciziile politice atâta timp cât mai este membru al CEC.

Imixtiunea în oricare din componentele procesului electoral este incompatibilă cu dezvoltarea liberă a democrației participative. Implementarea inițiativelor de ultimă oră a modificării cadrului normativ în materie electorală ar putea trezi suspiciuni vizavi de libertatea deciziilor autorității electorale superioare. Colegele și colegii cu care am avut onoarea să activez, instituția per ansamblu, pe care am avut onoarea să o conduc sunt de valoare, capabili de a îndeplini sarcinile de organizare a oricărui scrutin”, a comentat Alina Russu pe facebook.

Alina Russu va administra instituția până când va fi desemnat un nou președinte al CEC: „Pe partea de management financiar eu mi-am asumat responsabilitatea până la intrarea în funcție a noului președinte, anume pe partea gestiunii bugetului și a patrimoniului CEC”.

Alina Russu dă asigurări că plecarea sa din funcție, dar și demisia membrului CEC Iurie Ciocan, nu vor crea probleme pentru demararea procedurilor necesare pentru organizarea alegerilor locale, pentru că există cvorum la CEC pentru votarea deciziilor.

 

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!