/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Gavriliță cere instituțiilor publice să reducă cheltuielile. Fostul ministru al Finanțelor sare în apărarea succesoarei sale

02 iulie 2019, ora 14:59

Legea bugetului de stat pentru anul 2019 urmează a fi rectificată pentru a reduce din cheltuieli. O solicitare în acest sens vine de la ministra Finanțelor Natalia Gavriliță.

Într-o scrisoare adresată mai multor instituții centrale, Gavriliță informează că este necesar să fie diminuate cheltuielile bugetare și recomandă managerilor instituțiilor de stat să reducă cheltuielile de personal, dacă au surplusuri, pentru ca acești bani să poată fi utilizați pentru acoperirea insuficienței în alte autorități publice.

Natalia Gavriliță a cerut ca instituțiile să-și evalueze singure bugetele și să identifice resursele care pot fi realocate, fără ca modificările să producă un impact negativ asupra activității instituțiilor.

Managerii sunt îndemnați să trimită propunerile la Ministerul Finanțelor până la data de 5 iulie, ulterior se vor face rectificări la Legea bugetului pentru anul 2019.

Fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu, a reacționat pe facebook după apariția scrisorii Nataliei Gavriliță în mass-media și sare în apărarea succesoarei sale. El precizează că proiectul scrisorii a fost pregătit încă la începutul lunii iunie, pe când se afla el la conducerea ministerului și afirmă că au fost anterior identificate cheltuieli care pot fi tăiate pentru a face economii în instituțiile publice.

„Bănuiesc că se va face mare tam-tam pe seama acestei scrisori. Propun tuturor mai întîi să citească atent ce-i scris și apoi să se “dea cu părerea”. Proiectul acestei scrisori a fost pregătit pe 11-12 iunie, adică la solicitarea ex-ministrului, adică a mea. Scrisoarea (și ordinul de blocare a unor cheltuieli), este prima etapă în procesul de rectificare a bugetului și de asigurare a achitării salariilor. Au fost identificate și cheltuielile neprioritare, care pot fi tăiate (este o listă la MF, cu mașini, “servanturi” si iPaduri, etc). Rectificări de acest gen se fac în fiecare an și îndemn pe toți să nu exagereze cu “condamnarea”. Totodată, acelor “cu gaura …în buget” le recomand să se abțină de la concluzii – “…rămâneți mai bine filozofi…” Sânteți deja la guvernare și prostia respectivă costă bani”, a scris Chicu pe rețeaua de socializare.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram