/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Popescu: „În 1992 ne-am aflat într-o stare regretabilă în care unii cetățeni ai R. Moldova s-au aflat în conflict armat cu alți cetățeni ai R. Moldova”

missing
02 iulie 2019, ora 09:38

După ce ieri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la București, ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu a calificat conflictul armat de pe Nistru din 1992 drept un război civil, acesta a venit cu o explicație a poziției sale. 

„În timpul conflictului din 1992 ne-am aflat într-o stare regretabilă în care unii cetățeni ai Republicii Moldova s-au aflat în stare de conflict armat cu alți cetățeni ai Republicii Moldova. Pentru noi, toți locuitorii regiunii transnistrene au fost, sunt și vor fi cetățeni ai țării noastre. În același timp întotdeauna s-a cunoscut și recunoscut că forțele armate ale Federației Ruse nu au jucat un rol neutru și că au susținut acest conflict. Prin urmare, am fost martori ai unui conflict în care forțele armate rusești au susținut Tiraspolul. Am vrut să fac această precizare tocmai pentru a clarifica poziția mea prezentată astăzi la București”, a comentat Popescu.

Ieri, la întrevederea ministrului de Externe al Republicii Moldova cu omologul său din România Teodor Meleșcanu, vorbind despre conflictului transnistrean, Nicu Popescu a spus: „Guvernul de la Chișinău are tot interesul să faciliteze, să ușureze viața concetățenilor noștri care, în virtutea unui război civil din 1992, trăiesc în regiunea transnistreană”.

Declarația acestuia a stârnit mai multe critici. Printre cei care s-au expus dur este și președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă: „Nu este vorba doar despre susținerea conflictului de către armata rusă, cum incomplet afirma Nicu Popescu, este vorba despre agresiunea Rusiei asupra Republicii Moldova, în ziua în care eram primiți în ONU, 2 martie 1992, agresiune ordonată la Moscova și declanșată de armata rusă, dislocată ilegal în regiunea transnistreană, rezultatul acestei agresiuni fiind crearea și menținerea până azi a regimului separatist neconstituțional de la Tiraspol. Până și “pacea” a fost semnata cu Rusia, ca parte a conflictului”, a comentat Chirtoacă.

Conflictul armat de pe Nistru s-a produs în primăvara anului 1992. Acesta a durat câteva luni, până în vara aceluiași an. În luna iulie 1992, Republica Moldova a semnat cu Federația Rusă un acord de reglementare pașnică a conflictului.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram