Experții companiei „Kroll” i-au atribuit lui Ilan Sor 77 de companii care au luat credite de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank și au participat la schema care a condus la falimentarea instituțiilor bancare. Toate firmele au fost denumite în raportul Kroll 2 drept „Grupul Șor”.

Experții „Kroll” oferă detalii despre modul în care au fost oferite creditele dubioase de zeci de milioane de dolari la Banca de Economii. Banii erau eliberați la indicațiile verbale ale conducătorilor Comitetului Executiv al BEM, iar indicații concrete ar fi dat președintele BEM Viorel Bârcă și adjunctul Constantin Paladi.

Deciziile de acordare a creditelor se luau la ședințe la care reprezentanții statului nu participau, deși erau delegați în consiliul de administrare al Băncii de Economii. Au fost cazuri când într-o lună au fost organizate peste zece ședințe.

Au fost identificate 27 de companii din „Grupul Șor” care au luat credite din băncile moldovenești și le-au transferat pe conturile deschise într-o bancă din Letonia. Ulterior aceștia bani s-au întors în R. Moldova și au fost folosiți pentru a acoperi creditele luate de alte companii.

De asemenea, în raportul Kroll 2 apar și băncile  „Moldindconbank”, „Victoriabank” și „Comerțbank” unde companiile din grupul Șor aveau depozite de zeci de milioane de dolari.

 

În Raportul Kroll 2 publicat de comisia parlamentară de anchetă au fost hașurate denumirile mai multor instituții bancare din străinătate unde au ajuns banii furați din sistemul bancar al R. Moldova.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!