/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Procurorii așteaptă informații din 9 state în cazul furtului miliardului. Lista băncilor străine implicate în schemă

missing
08 iulie 2019, ora 13:09

Procuratura Anticorupție a oferit detalii despre cum se lucrează pe plan extern pentru a identifica traseul mijloacelor bănești acordate cu titlu de credit la cele trei bănci care au fost falimentate: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Au fost expediate cereri de comisii rogatorii în diferite state, iar multe dintre ele au rămas neexecutate sau nu s-au soldat cu rezultate.

„Până la moment, au parvenit răspunsuri din 38 de jurisdicții, dintre care 17 jurisdicții au informat că persoanele respective nu dispun de bunuri, iar 11 jurisdicții au solicitat informații suplimentare și conexiunea cazului cu țara lor”, anunță Procuratura Anticorupție.

Procurorii au identificat 73 de companii nerezidente care au fost implicate în schemă și care aveau deschise conturi în 11 jurisdicții: Austria, Cipru, Elveția, Federația Rusă, Estonia, Franța, Cehia, Letonia, Lihtenstein, Monaco și Italia.  Doar în cazul Băncii de Economii au fost identificate 11 companii din 9 jurisdicții în adresa cărora au fost transferate o parte din credite și Procuratura Anticorupție a expediat cereri de comisii rogatorii cu solicitarea unor anchete în străinătate.

Până acum, au fost primite răspunsuri doar la cinci cereri. Una vizează rulajele bancare a 26 de companii în băncile din Letonia „ABLV Bank” şi „AS Privatbank”. Alta vizează garanțiile bancare depuse de către „Alef Bank” şi „Interprombank” din Rusia pentru acordarea creditelor la ,,Banca Socială”. Din Cehia, procurorii au obținut informațiile legate de rulajele bancare și tranzacțiile unor companii ce aveau conturi deschise la „Komercni Banka”.

De asemenea, a fost executată o cerere de comisie rogatorie trimisă pe 17 ianuarie 2019 către Principatul Liechtenstein, cu solicitarea efectuării acțiunilor de urmărire penală și anume ridicarea rulajelor bancare și a actelor confirmative tranzacțiilor companiilor cu conturi deschise la ,,VP Bank Ltd” și o altă cerere expediată în aceeași zi în Franța  care vizează rulaje bancare și tranzacții în conturi deschise la ,,Caisse d’Epargne Banque Privee, Cote Dazur, branch 831”.

În prezent, există 9 cereri de comisii rogatorii neexecutate. Șase dintre ele au fost trimise pe 17 ianuarie 2019 către următoarele state: Cipru, Rusia, Estonia, Principatul Monaco, Elveția și Austria. Sunt implicate în schemă următoarele instituții bancare străine: „Eurobank Cyprus LTD”, „Metrobank”, ,,Versobank” și ,,Tallinna Äripanga”, ,,Union Bancaire Privée, UBP”, „Credit Suisse Ag” și „Raiffeisenlandesbank NiederÖsterreich-Wien AG”.

Procurorii mai așteaptă un răspuns de la Departamentului de Justiţie al SUA, unde a fost trimisă o cerere rogatorie încă în 2015, prin care s-a informat despre tranzacțiile efectuate în dolari prin banca corespondentă „Bank of New York Mellon”, cu solicitarea de a fi inițiate investigații. „Din discuțiile purtate cu reprezentanții FBI, cererea era în proces de lucru”, anunță Procuratura Anticorupție.

Iar din Italia, la o cerere trimisă în noiembrie 2018, procurorii au primit răspuns că nu este posibil ca aceasta să fie executată.

La moment sunt în proces de perfectare alte 9 cereri de comisie rogatorie pentru Cipru, Letonia, Federaţia Rusă, Ucraina, Germania, Bulgaria, Emiratele Arabe.

Procuratura Anticorupție intenționează să iniţieze în comun cu EUROJUST, o echipă de investigații, pentru obținerea operativă a documentelor și a altor probe, în privința persoanelor implicate în frauda bancară, necesare pentru finalizarea anchetei și remiterii dosarului în instanța de judecată, atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și pe teritoriul altor state.

De asemenea, urmeazăa fi implementate mai multe proceduri necesare în contextul dreptului penal și civil în scopul asigurării recuperării banilor (eventuale confiscări) și repatrierii mijloacelor financiare litigioase aflate peste hotare (cel puțin în 10 jurisdicții identificate la moment).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram