Președintele fracțiunii Partidului Liberal în consiliu municipal Chișinău, Ion Cebanu și fostul primar Dorin Chirtoacă au folosit în mod intenționat un caiet de sarcini vechi pentru a manipula Consiliul Municipal Chișinău și a-l determina să anuleze licitația demarată pentru sistemul de taxare electronică în transportul public din capitală. Despre asta a precizat consilierul municipal Victor Chironda.

„La 8 iulie 2019, în cadrul unei conferințe de presă, cetățenii Ion Cebanu și Dorin Chirtoacă au  afirmat că a avut loc fraudarea Caietului de sarcini pentru organizarea licitației publice cu privire la implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public din mun. Chișinău.

Acuzațiile aduse de către Ion Cebanu și Dorin Chirtoacă sunt bazate pe comparația dintre Caietul de sarcini aprobat prin decizia CMC nr. 15/4 din 22 decembrie 2017 cu Caietul de sarcini publicat pe saitul achizitii.md”, a menționat consilierul, Victor Chironda.

Contactat pentru a le cere un comentariu la acest subiect, Chirtoacă nu ne-a răspuns la apel, însă Cebanu a infirmat cele spuse de Chironda și a menționat că: „Carnetul de sarcini care l-am arătat opiniei publice s-a publicat pe achizitii.md pe data de 1 iulie. În caietul de sarcini respectiv „pe sub masă” s-au băgat lucruri care duceau la restricționarea participanților pentru participarea pentru competiția pentru tichetarea electronică. Au fost introduse mai multe condiții tehnice în așa fel în cât practic nici o companie din Moldova să nu poată îndeplini condițiile de a participa. Au fost puse codiții de parteneriat public privat prin care se încerca, ca parte din plățile care ar fi fost făcute prin tichetarea electronică să ducă pe conturile unei companii. Dar de ce Chironda care este membru al comisiei de licitație respective nu s-a autosesizat asupra încălcărilor care au fost. Noi nu am găsit decizia a treia, cae părea cam dubioasă. El însă a găsit-o foarte ușor. Se vedea din start că el știa despre decizie și conținut.”

Ieri au fost anulate procedurile de licitație pentru implementarea proiectului de E-ticketing (tichetarea electronică) în transportul public din Chișinău. Potrivit site-ului de achiziții publice drept motiv a servit demisia președintelui și a vicepreședintelui grupului de lucru.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!