/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Consiliul Procurorilor infirmă anunțul lui Năstase: „Nu a fost preconizată și nici convocată ședința în plen”

missing
09 iulie 2019, ora 09:47

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) infirmă anunțul făcut ieri de Andrei Năstase, ministrul de Interne, precum că azi, la ora 10:00, ar urma să aibă loc ședința CSP. „Venim cu precizarea că pentru data de 09.07.2019 nu a fost preconizată și nici convocată o ședință în plen”, menționează reprezentanții CSP într-un comunicat.

„Consiliul Superior al Procurorilor este un organ independent, parte a autorității judecătorești, statutul și mandatul căruia sunt reglementate de Constituție, fiind a priori exclusă posibilitatea ca reprezentanții puterii legislative sau ai puterii executive să înainteze solicitări cu referire la procedurile de convocare și organizare a ședințelor acestei instituții publice”, menționează reprezentanții CSP.

Cei de la CSP spun că ministrul de Interne nici nu are atribuții de a cere convocarea ședinței: „Acreditarea în spațiul public a ideii de existență a acestei solicitări generează riscul depășirii limitelor impuse de principiul separării puterilor în stat și poate fi apreciat ca un element de presiune asupra Consiliului Superior al Procurorilor”.

Membrii CSP menționează că au avut un dialog cu membrii Comisiei juridice din Parlament, dar, în contextul în care Andrei Năstase nu mai este deputat, acesta nu putea să ceară convocarea ședinței: „Au fost epuizate premisele care validau întrunirea în acest format cu membrii CSP. Astfel, în considerarea atribuției constituționale exclusive deținute, Consiliul Superior al Procurorilor re-afirmă poziția sa de respingere a tuturor încercărilor, inclusiv a celor voalate, de atragere a instituției pe palierul politic”, se specifică în comunicat.

În același timp, reprezentanții CSP spun că solicitarea privind pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general urmează a fi examinată „conform procedurilor stabilite, cu respectarea deplină a garanțiilor prevăzute de principiul transparenței, astfel încât cetățenii să se informeze în timp util despre deciziile adoptate”.

Membrii CSP amintesc despre faptul că sunt o instituție independentă și fac apel către alte instituții de stat sau partide politice să respecte acest lucru.

Ieri, Andrei Năstase a anunțat pe pagina lui de Facebook că azi CSP ar urma să se întrunească în ședință pentru a examina inclusiv pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general Eduard Harunjen.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram