/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Ministrul Economiei despre schemele fostei guvernări: „400 milioane de lei ajungeau lunar la un grup criminal”

missing
09 iulie 2019, ora 12:14

Fosta guvernare democrată ar fi creat mai multe scheme în diferite ramuri ale economiei pentru a colecta ilegal bani de la oamenii de afaceri. Sumele se ridicau la 400 milioane de lei pe lună, afirmă ministrul Economiei, Vadim Brînzan. Acesta a declarat astăzi în cadrul unui briefing de presă că un grup criminal organizat de PD ar fi pus în aplicare  scheme criminale din anii `90, despre care a aflat imediat ce a venit la conducerea ministerului.

„În cele peste 3 săptâmâni de când am venit la minister am văzut multe lucruri, unele m-au intristat, iar altele chiar m-au șocat. Majoritatea structurilor din economie erau subordonate unor baroni. O mână de oameni adunau bir, exact ca în Evul Mediu, de la oamenii din business , din instituții de stat, de peste tot de unde se putea de furat, iar unii fac acest lucru în continuare. Sacii de bani acumulați ajungeau la grupul criminal sau la partid de unde erau redirecționați spre oameni care deserveau acest sistem, iar cei care nu erau de acord să plătească erau închiși, șantajați cu dosare penale sau li se preluau afacerile”, a declarat Brînzan.

Ministrul Economiei a adus drept exemplu o schemă care ar fi fost organizată la Calea Ferată a Moldovei. Despre aceasta a aflat din scrisorile parvenite de la agenți economici.

„La Calea Ferată, în mod regulat se percepea de la 2 la 5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată pe teritoriul R. Moldova. Anul trecut au fost transportate 10 milioane de tone de marfă. Faceți calcule – de la 20 la 50 milioane de euro în bani cash, murdari transmiși din offshore sau în numerar către acești baroni. Sute de milioane de euro în fiecare an se aduceau prin sistemul Căilor Ferate”, a precizat Vadim Brînzan.

Potrivit ministrului Economiei, lunar, din toate schemele se adunau în jur de 400 milioane de lei. „Ce se putea face cu acești bani dacă ajungeau în bugetul de stat?”, a întrebat retoric Brânzan.

Oficialul  a adresat un mesaj către „noii plahotniuci, care se cred în formare și se bucură că vor prelua aceste scheme”. „O să tăiem din fașă aceste porniri. O să-i oprim pe cei care se visează baroni, barsetce sau în alte roluri… Cei care au slujit grupului de interese vor pleca: care la pensie, care în pușcărie”, afirmă Vadim Brînzan.

În prezent, Ministerul Economiei pregătește un pachet legislativ care să aducă normalitate și transparență în economie și să combată monopolurile. De asemenea, urmează a fi organizate concursuri transparente de suplinire a funcțiilor vacante din cadrul ministerului.

Vom reveni cu reacția reprezentanților „Căii Ferate din Moldova” la acuzațiile aduse de ministrul Economiei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram