Prim-ministra Maia Sandu a desecretizat o notă informativă pe care a primit-o de la organele de anchetă privind activitatea magazinelor Duty Free. Oamenii legii anunță că 75% dintre mărfurile vândute în aceste magazine au fost introduse ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și vorbesc despre acte de contrabandă cu țigări în regiunea transnsitreană.

Potrivit documentului, importurile în regim duty free au crescut vertiginos în ultimii ani, ridicându-se de la 34 milioane lei în 2008 la 2,8 miliarde de lei în 2019. Aproximativ 85% dintre mărfurile importate sunt din categoria celor care ar trebui să se impoziteze mult: băuturi alcoolice, articole de tutungerie, cafea și parfumuri.

Oamenii legii susțin că multe mărfuri nu sunt descărcate în depozitele magazinelor duty free de la punctele de frontier, ci sunt introduce ilicit pe teritoriul țării. De asemenea, multe dintre ele ajung prin contraband în România sau Ucraina, mai ales țigări și băuturi alcoolice.

„Schemele prejudiciabile au loc cu ajutorul angajaților magazinelor duty free. Vânzători în aceste magazine sunt în mare parte soți sau soții ale colaboratorilor vamali sau polițiștilor de frontieră.

În document se mai vorbește despre veniturile ratate la buget din cauza activității magazinelor duty free, dar și despre scheme care au fost organizate în regiunea transnistreană cu țigări cumpărate din magazinele duty free, care ajungeau prin contraband în UE.

„Structurile antifraudă europene au reținut în țările UE loturi de țigări de contrabandă cu brandurile celor introduSe în R. Moldova în regim duty free”.

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!