Migrația este un fenomen foarte intens în Republica Moldova. Un număr impresionant de imigranți (majoritatea fiind migranți reîntorși) și emigranți a fost înregistrat în ultimii cinci ani. Astfel, în 2017 aproape 110 mii imigranți au (re)venit în Moldova și aproape 160 mii emigranți au părăsit țara, formând o migrație netă negativă de aproximativ 50 mii persoane în anul respectiv.

Numărul populației, estimat la începutul anului 2019, a constituit 2,68 milioane persoane, ceea ce reprezintă o descreștere a populației cu aproape 190 mii persoane din 2014. În ultimii ani, rata de creștere anuală a fost negativă constituind circa – 1,8 % anual.

Atât bărbații, cât și femeile, sunt implicați în procesul migrației, însă în ultimii doi ani au fost înregistrați mai mulți bărbați decât femei.

În 2017, ratele migrației arată nivele impresionante în special pentru tineri adulți de 20-24 ani, când mai mult de 50 de bărbați la 1000 au imigrat în Republica Moldova și mai mult de 100 bărbați la 1000 au emigrat, rezultând un spor migrator negativ de circa 60 la 1000 bărbați. Copiii, de asemenea, au ratele migrației destul de înalte, aceasta însemnând că familiile întregi sunt implicate în procesul migrației.

Femeile, de asemenea au ratele migrației înalte, chiar dacă în 2017 (la fel ca în 2016) sunt mai joase față de cele ale bărbaților – ratele migrației atingând valori maxime pentru vârstele de 20-29 ani.

Populația Republicii Moldova îmbătrânește foarte repede. Proporția femeilor vârstnice a crescut în perioada scurtă de 5 ani de la 13,2% la 16,3% și cea a bărbaților de la 8,4% la 11,0%.

Din cauza caracteristicilor menționate mai sus a procesului de îmbătrânire, persoanele vârstnice din Republica Moldova trec printr-un model de „întinerire” –  printre populația de peste 65 ani, în ultimii cinci ani, a fost înregistrată o creștere semnificativă pentru grupa de vârstă 65-69 ani, în timp ce valorile absolute pentru vârstele mai mari s-au micșorat.

Motivul principal al descreșterii populației este migrația netă negativă care a crescut de la -24,6 mii persoane în anul 2014 la – 48,6 mii persoane în 2018. Sporul natural a fost pozitiv până în 2016, devenind negativ către anul 2018, însă contribuția acestui indicator la descreșterea populației este nesemnificativă.

Speranța de viață în Republica Moldova este relativ mică în comparație cu alte țări, în special cele din Europa. Totuși, speranța de viață înregistrează îmbunătățiri semnificative în ultimii cinci ani: atât pentru femei cât și pentru bărbați. Speranța de viață la naștere a crescut cu mai mult de un an (o creștere de 1,1 ani pentru bărbați și, respectiv, 1,4 ani pentru femei).

Mai jos puteți vedea un infografic, care arată rata mortalității, natalității, vârsta medie sau speranța de viață.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!