/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Judecătorul care a sesizat CSM și apoi a fost înlăturată conducerea Judecătoriei Chișinău face dezvăluiri. Ce l-a făcut să recurgă la acest gest?

missing
11 iulie 2019, ora 23:59

Mihai Murguleț, magistratul care a depus nota informativă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în urma căreia toată conducerea Judecătoriei Chișinău a fost înlăturată temporar de la exercitarea atribuțiilor de serviciu, dezvăluie ce l-a făcut să recurgă la acest gest. În emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, judecătorul spune că a fost intimidat pentru faptul că a refuzat să emită hotărâri ilegale.

„Probabil situația creată în care trebuia să aleg ori plec cu totul din acest stat, ori mă lupt până la capăt”, își motivează judecătorul transmiterea notei informative.

Judecătorul spune că în primii trei ani de activitate nimic nu prevestea ce se putea întâmpla. Totul a început anul trecut, când a refuzat să emită niște acte de dispoziție ilegale pe care „nici cei care m-au rugat nu erau să le emită”.

Mihai Morguleț spune că după ce acel refuz s-au început presiunile.

„După o lună de zile, a venit inspecția judiciară și mi-a spus că voi avea rapoarte pe toate plângerile de acum încolo, pentru că eu am anumite probleme și nu vor ei să și le ia asupra lor. Deci, s-au făcut rapoarte pe toate plângerile, între timp a fost reorganizată harta instanțelor judecătorești și, dat fiind faptul că activam în domeniul civil, m-am transferat la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. După ce m-am transferat, a fost făcută o vizită de către inspecția judiciară, au intrat în cabinet la vicepreședinte și le-a comunicat că sunt foarte obraznic și că trebuie să mă țină din strâns”, povestește magistratul.

Ulterior, potrivit lui, a urmat o discuție cu vicepreședintele instanței care i-a comunicat că va avea probleme. „Credeam că o să mă înțeleagă ca între judecători, dar n-a fost să fie. Au avut loc discuții aprinse. Mi s-a comunicat că o să dorm cu soția de atâtea ori cât el îmi va permite. În două luni cât am muncit acolo, relațiile erau atât de tensionate, încât eram gata să scriu cerere să mă transfere la Judecătoria Ciocana”, menționează judecătorul.

Între timp, Mihai Morguleț spune că i-au fost aplicate două sancțiuni disciplinare.

„După ce am trecut la Judecătoria Ciocana, lucrurile s-au mai normalizat. Imediat după ce am plecat, însuși președintele CSJ, Ion Druță, a făcut o volantă cu toți judecătorii și anunță că „acel judecător care a plecat la Ciocana pentru bani, o să avem grijă să nu mai activeze în sistem”. Aceasta a fost prima etapă”. Judecătorul spune că despre tot ce se întâmpla înștiința conducerea instanțelor.

A urmat adunarea Asociației judecătorilor, unde el a votat pentru un alt candidat decât pentru cel care a fost ales în funcția de președinte al Asociației, Vladislav Clima. „Ulterior, se face o altă volantă cu Judecătoria Chișinău sediul Centru, unde se anunță deja de președintele Judecătoriei Chișinău că în imediata apropiere îmi voi da demisia”, a declarat Mihai Morguleţ.

Magistratul a depus o notă informativă la CSM în urma căreia toată conducerea Judecătoriei Chișinău a fost înlăturată temporar de la exercitarea atribuțiilor de serviciu, iar Ion Druță a fost înlăturat temporar din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram