/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Gavriliță dă asigurări: „Salariile și pensiile vor fi plătite integral și la timp”. Ce rectificări vor fi făcute la buget

12 iulie 2019, ora 11:39

În bugetul public  s-a format o gaură financiară de peste patru miliarde de lei din cauza acțiunilor fostei guvernări democrate, afirmă ministra Finanțelor Natalia Gavriliță, care a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă despre „moștenirea” pe care a primit-o de la PD și pașii care urmează a fi făcuți de noua guvernare pentru redresarea situației.

Ministra dă asigurări că salariile și pensiile vor fi achitate integral și la timp, deoarece va fi rectificat bugetul și va fi deblocată finanțarea de la partenerii externi – Fondul Monetar Internațional  și Uniunea Europeană.

„Dacă analizăm executarea bugetului pentru prima jumătate de an, deja vedem că cheltuielile pentru salarizare vor depăși cu 1 miliard de lei suma care a fost planificată în buget. Înghețarea relațiilor cu partenerii străini a pus la îndoială finanțarea deficitului bugetar. Singura sursă de finanțare erau împrumuturile de la bănci care au costuri mari pentru stat. Astfel, gaura financiară pe care am moștenit-o poate fi estimată la peste 4 miliarde de lei”, a declarat Gavriliță.

Potrivit ministrei, deficitul bugetar atât de mare s-a creat din cauza multor decizii ale guvernării precedente care „erau cadouri și manipulări electorale, făcute în grabă, nebugetate de autoritățile locale”.

„S-a adoptat o nouă lege a salarizării, în grabă, fără a fi pregătită suficient. Legea afost adoptată după ce autoritățile locale își făcuse deja planificarea bugetului…Dar cheltuielile de salarizare vor fi asigurate. Vom transfera bani din bugetul de stat”, a precizat Gavriliță.

Ministra mai spune că urmează a fi tăiate aproximativ 600 de milioane de lei care erau prevăzute la capitolul investiții capitale. Vor fi redirecționați banii din Fondul de Eficiență Energetică și cei preconizați pentru construcția unui nou penitenciar, din cauza întârzierilor în planificarea construcțiilor.

Natalia Gavriliță a mai anunțat că urmează să fie majorate în cursul anului accizele pentru articolele de tutungerie, iar începând cu 1 ianuarie 2020 vor fi majorate și alte impozite, după modificarea Codului Fiscal.

De asemenea, vor crește veniturile la buget datorită contribuțiilor mai mari la Fondul Asigurărilor Medicale și Sociale, pentru că vor crește salariile.

Potrivit ministrei Natalia Gavriliță, proiectul de rectificare a bugetului ar urma să fie dezbătut în Parlament cel târziu până la mijlocul lunii august, iar până la finele anului ar urma să vină, în două tranșe, banii oferiți de partenerii externi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram