Prim-ministra Maia Sandu solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să selecteze exclusiv persoane integre și ne-compromise în calitate de judecători ai Curții Constituționale, în caz contrar, șefa executivului de la Chișinău spune că sitemul judecătoresc va trebui curățat din exterior. Despre aceasta prim-ministra a scris astăzi pe pagina sa de Facebook. 

„Instituția Curții Constituționale, compromisă într-un mod fără precedent de personaje precum Poalelungi și Gurin, are nevoie de o reabilitare în fața cetățenilor, a societății și a partenerilor externi. Persoanele care se fac vinovate de numeroase condamnări la CtEDO, care au executat nestingherit comenzile politice ale fostului regim, care au emis acte ilegale sau care nu își pot justifica averile, nu pot nicidecum reface încrederea în Curtea Constituțională.

Restabilirea onoarei și a prestigiului Curții Constituționale se poate realiza doar dacă în calitate de judecători vor fi desemnați, printr-o competiție transparentă și meritocratică, oameni integri, buni profesioniști, persoane care vor pune întotdeauna Constituția în prim-plan și nu vor accepta jocuri de culise sau influențe din afară.

Dacă CSM-ul nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism în cazul selectării judecătorilor Curții Constituționale, va trebui să inițiem imediat procesul de curățare externă a acestuia și a sistemului judecătoresc. Pentru că, într-o asemenea situație, va fi clar pentru toată lumea că CSM-ul și sistemul judecătoresc nu sunt în stare să se curățe din interior”, a scris Maia Sandu pe rețelele de socializare.

La ședința de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Petru Moraru a cerut ca președintele CSM, Victor Micu, să dea explicații membrilor structurii vizavi de concediul pe care și l-a luat în perioada în care CSM a luat decizii importante.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!