/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Cât aur are Banca Națională a Moldovei în rezerve și unde îl păstrează

18 iulie 2019, ora 07:05

Banca Națională a Moldovei are în rezerve aproximativ 74 kg de aur. Acesta este împărțit în lingouri și se păstrează în țară, au anunțat ieri reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Deputatul Oleg Lipskii s-a interesat care este structura rezervei BNM. „Partea cea mai mare noi o avem plasată în valori mobiliare care sunt în dolari, pentru că este o valută mai profitabilă și are o rată a dobânzii mai mare. Avem plasamente și în euro, o porție mai mică în liră sterlină”, a enumerat guvernatorul Octavian Armașu.

„BNM nu investește în hârtii de valoare pentru că există riscuri” l-a completat o colegă.

Întrebați dacă avem rezerve și în metale prețioase, un reprezentant al BNM a spus că avem și a povestit de unde s-a luat acesta: „În anii 90 se confisca mult aur de la antreprenori. Acesta, potrivit instanțelor de judecată, trecea în posesia statului. Apoi s-a convenit să fie vândut agenților economici. Nu s-a vândut și cu mai mulți ani în urmă s-a decis ca aurul să fie topit, trecut în lingouri și BNM l-a răscumpărat în rezerva sa. Alte rezerve în valori de genul ăsta noi nu avem”.

Lingourile de aur se păstrează în țară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram