Banca Națională a Moldovei are în rezerve aproximativ 74 kg de aur. Acesta este împărțit în lingouri și se păstrează în țară, au anunțat ieri reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Deputatul Oleg Lipskii s-a interesat care este structura rezervei BNM. „Partea cea mai mare noi o avem plasată în valori mobiliare care sunt în dolari, pentru că este o valută mai profitabilă și are o rată a dobânzii mai mare. Avem plasamente și în euro, o porție mai mică în liră sterlină”, a enumerat guvernatorul Octavian Armașu.

„BNM nu investește în hârtii de valoare pentru că există riscuri” l-a completat o colegă.

Întrebați dacă avem rezerve și în metale prețioase, un reprezentant al BNM a spus că avem și a povestit de unde s-a luat acesta: „În anii 90 se confisca mult aur de la antreprenori. Acesta, potrivit instanțelor de judecată, trecea în posesia statului. Apoi s-a convenit să fie vândut agenților economici. Nu s-a vândut și cu mai mulți ani în urmă s-a decis ca aurul să fie topit, trecut în lingouri și BNM l-a răscumpărat în rezerva sa. Alte rezerve în valori de genul ăsta noi nu avem”.

Lingourile de aur se păstrează în țară.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!