/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ce spune Nicolae Juravschi după ce a fot învinuit de fraudă

missing
23 iulie 2019, ora 22:02

Nicoale Juravschi este implicat într-un scandal de proporții! Un grup de sportivi îl acuză pe președintele comitetului olimpic de mai multe scheme de corupție și de fraudă financiară ce ar depăși un milion de euro, după ce ar fi vândut ilegal un teren primit gratuit. Sportivii au adresat o scrisoare deschisă către președinte și prim-ministru. Juravschi neagă acuzațiile și spune că a acționat legal.

În scrisoarea semnată de Asociația sportivilor și antrenorilor din Moldova sunt aduse acuzații la adresa conducerii Comitetului Național Olimpic. Comisioanele ilegale la primirea burselor olimpice, cumpărarea echipamentului sportiv la prețuri ridicate, soluționarea problemelor sportive prin scheme de mită, sustragerea fondurilor publice sunt doar câteva dintre fraudele invocate. În special, scrisoare îl vizează pe președintele forului olimpic, despre care se spune că ar fi implicat într-o fraudă de un milion de euro, făcând referire la lotul de teren pe care l-a primit Comitetul Olimpic din partea consiliului municipal pentru a-și ridica propriul sediu, dar pe care l-ar fi vândut vara trecută pentru o sumă mult mai mică decât cea de piață.

„De ce în contract este indicată suma 9 mln. de lei, atunci când este cunoscut din surse sigure, că cumpărători au fost mai mulți, iar unii dintre ei erau gata să acorde și suma 2 mln. euro? De ce CNOS tăinuiește profitul de peste 1 mln. euro? Întrebări sunt mai multe, decât răspunsuri…”, se spune în scrisoare.

Terenul se află pe strada Alexei Mateevici 109/2, iar acum un an vânzarea lui nu a fost anunțată public. La acea vreme, presa din Moldova a scris că pământul ar costa mai mult de nouă milioane, pentru că se află într-o zonă de lux, în preajma ambasadelor Germaniei și SUA.

Contactat de TV8, Nicolae Juravschi a negat toate acuzațiile: „Eu nu știu așa organizație în primul rând. Sunt prostii, calomnii pentru a pune mâna pe comitet. Acest teren a fost proprietatea comitetului. Era privatizat. Să-mi arate cineva unde în Chișinău se vând 23 de ari cu două sau 20 de milioane de dolari? Este o aberație. Terenul a fost evaluat de cadastru cu trei milioane șase sute de mii. Noi l-a vândut cu trei milioane”.

Fostul primar al Chisinăului, Serafim Urechean, ne-a spus că acest teren a fost alocat gratuit forului olimpic ca să-și construiască sediu, iar privatizarea lui ar fi fost imposibilă: „Nu aveau nici un drept să-l vândă pentru că nu era proprietatea lor, ci era un teren transmis lor pentru construcția unui sediu. Ei nu puteau să-l privatizeze, deoarece încă nu apăruse acolo imobil”.

În scrisoarea Asociației sportivilor și antrenorilor din Moldova figurează numele campionului european la lupte, Victor Ciobanu. Numele lui este invocat într-un pasaj care relatează despre faptul că majoritatea dintre sportivi trăiesc în sărăcie și în cămine modeste. Ciobanu nu ne-a răspuns la telefon pentru a spune dacă știe de existența acestei scrisori.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram