/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Drăguțanu, audiat la Comisia de anchetă privind frauda bancară. Slusari: „Și-a pasat responsabilitatea”

23 iulie 2019, ora 15:45

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, a fost audiat astăzi la Comisia de anchetă privind frauda bancară. În discuțiile cu deputații, acesta a încercat de fiecare dată să-și paseze vina pentru prăbușirea sistemului bancar, a declarat președintele comisiei, Alexandru Slusari după audieri. Fosta vice-guvernatoare a BNM, Ema Tâbârță, nu s-a prezentat la ședință, invocând probleme de sănătate.

„Cu dl Drăguțanu a fost discuția foarte înteresantă . A fost încercarea de a plasa responsabilitatea. Adică, BNM a făcut tot ce a putut, dar nu a dispus de instrumente necesare pentru a gestiona criza din 2013-2014. De ce nu a dispus, cine a încurcat? Probleme erau din 2011, când s-a întâmplat atac raider masiv la cele mai importante instituții bancare din R. Moldova și a fost timp berechet ca BNM să intervină”, a precizat Slusari.

Dorin Draguțanu a insistat la audieri că unica soluție bună pentru criza care apăruse în sistemul bancar a fost acordarea garanției de stat, dar nu le-a putut spune deputaților de ce banii acordați de Guvern au ajuns atât de târziu la BNM și de ce a fost tărăgănată decizia de a institui administrare specială la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, pentru a stopa tranzacțiile.

„De ce guvernatorul BNM nu a venit la acea ședință a Guvernului să spună că nu plecăm de aici până nu luăm decizia privind instaurarea administrației speciale. Să punem pază la toate cele trei bănci să nu fie nicio tranzacție. Draguțan a spus că nu a depins de dânsul, că trebuia să fie decizia Guvernului. Garanția a fost acordată pe 7 noiembrie, a venit la BNM pe 19 noiembrie și până s-au mai scărpinat ei acolo, pe 25-26 noiembrie au fost scoase 13,5 miliarde lei din BEM prin Banca Socială. Și pe 27 noiembrie s-a dispus administrarea specială la bănci”, explicat Alexandru Slusari,  adăugând că nu ar fi ântâmplător faptul că în acceași zi, pe 27 noiembrie a fost anunțată și decizia Curții Supreme de Justiție prin care s-a hotărât ca „Banca de Economii ciuruită să fie întoarsă statului fără bani, doar cu oficiile”.

Alexandru Slusari a  anuțat că pentru joi, la ora 10:00, a fost invitat la audieri fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu. Ultimii care vor fi audiați în comisie sunt Andrian Candu și Iurie Leancă.

„Și cu asta încheiem etapa audierilor. Urmează să analizăm oportunitatea audierii persoanelor care se află în locurile de detenție”, a precizat Slusari, lăsând să se înțeleagă faptul că vor fi intervievați fostul prim-ministru Vlad Filat și omul de afaceri Veaceslav Platon, care anterior au declarat că sunt discpuși să ofere informații Comisie de anchetă despre furtul miliardului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram