/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Democrații avertizează: Industria HoReCa riscă să revină la practicile tenebre de evaziune fiscală. Motivul

missing
24 iulie 2019, ora 20:13

Industria restaurantelor și a hotelurilor riscă să revină la practicile tenebre de evaziune fiscală și chiar să falimenteze. Avertismentele vin din partea democraților, care critică intenția anunțată ieri de Ministerul Finanțelor de a reveni la cota de taxare de 20% pentru acestor sector. De aceeași părere este și Asociația Restaurantelor, care anunță scumpiri de până la 25% pentru clienți. De partea cealaltă, ministerul Finanțelor susține că măsura a fost impusă de Fondul Monetar Internațional.

VLADIMIR CEBOTARI, DEPUTAT PDM: Impozitarea la așa nivel a acestei industrii este falimentară. Micilor oameni de afaceri, familiilor care și-au deschis o mică pensiune turistică, le va rămâne câteva opțiuni dacă această lege va trece, să închidă afacerea, să lucreze în minus, să treacă în ilegalitate.

De aceeași părere sunt și cei de la Asociația Restaurantelor, care se plâng că nu li s-a cerut părerea. Mai mult, clienții ar putea resimți efectul, cu scumpiri pentru servicii de până la 25%.

ANETA ZASAVIȚCHI, PREȘEDINTĂ ASOCIAȚIA RESTAURANTELOR: „La moment, sectorul Horeca se află pur și simplu într-un șoc. Până într-un final, are de pierdut atât consumatorul final atât la preț, cât și business-ul care de facto nu va putea supraviețui în mod transparent”.

Așa cum Republica Moldova tinde șă-și dezvolte industria agro-turistică, expertul economic Sergiu Gaibu, este de părere că cele mai afectate vor fi afacerile hospitaliere din mediul rural, unde fluxul de clienți încă este mic, respectiv și veniturile mai modeste.

SERGIU GAIBU, EXPERT ECONOMIC: „S-ar putea ca acele puncte de alimentare din zonele rurale, pensionatele, turismul rural să fie păstrat la categoria de 10%”.

De partea cealaltă, ministra finanțelor acuză democrații că au redus cota de impozitare pentru industria HoReCa fără aprobarea Fondul Monetar Internațional, care a cerut acum revenirea la situația inițială.

NATALIA GAVRILIȚĂ, MINISTRA FINANȚELOR: „Este o măsură care a fost luată din nou fără consultarea Fondului Monetar Internațional și care acum a fost un subiect aprins de discuții și care ne permite să mobilizăm anumite resurse pentru a acoperi cheltuielile mult mai mari decât planificate”.

Altă măsură care a atras criticile expertului economic Sergiu Gaibu este și eliminarea scutirilor pentru cei cu venituri mai mari de 360 de mii de lei.

SERGIU GAIBU, EXPERT ECONOMIC: „Anume milioanarii practic nu vor resimți acest lucru. Cel mai mult vor resimți cei care au salariul de 360 de mii anual, în proximitatea la suma respectivă. Nici bugetul nu va avea încasări de proporții, cel mai mult aceste adaosuri vor fi după virgulă”.

NATALIA GAVRILIȚĂ, MINISTRA FINANȚELOR: „A fost o măsură pentru a aduce o oarecare progresivitate în sistemul de impozitare a persoanelor fizice, pentru că în orice țară este normal ca cei cu venituri mai mari să plătească un pic mai mult”.

Ieri, Ministerul Finanțelor a anunțat o serie de măsuri fiscale, ca urmare a aprobării unui acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional. S-a mai anunțat dublarea taxei de plastic, eliminarea tichetelor de masă, dar și a scutirilor de impozite pentru jocurile de noroc și produse petroliere vândute la frontieră. Măsurile vor intra în vigoare din ianuarie, 2020.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram