Declarație șoc a lui Bolboceanu! Despre „laundromatul” rusesc se vorbea din 2011 în Parlament

25 iulie 2019, ora 06:49

Despre faptul că prin R. Moldova sunt spălate sute de milioane de dolari, bani murdari veniți din Federația Rusă, se știa încă în 2011. Deputații discutau atunci la Parlament pe această temă, dezvăluie fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu.

În 2011, se discuta deja printre deputați de acel laundromat, că din Federația Rusă prin R. Moldova se spălau niște bani. Unii deputați care discutam ne gândeam ce ar avea de câștigat R. Moldova din asta. Pentru că acești bani nu erau ai R. Moldova și nu puteau afecta starea economică a statului, dar afectau imaginea republicii. Să stopezi acest proces nu puteai pentru că nu aveai date concrete ce se întâmplă, cine dirijează și cum se întâmplă… Noi nu știam precis. Erau fraze rupte că ceva, undeva, trece prin Moldova”, a declarat Bolboceanu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Acesta mai spune că atunci i-a apărut ideea să pregătească un proiect de lege cu privire la taxele offshore. Inițiativa a fost înregistrată la Parlament pe 5 septembrie 2012 și a stârnit mare furie printre democrați și în final a rămas doar pe hârtie. Bolboceanu a adus proiectul de lege în platoul emisiunii.

Dacă nu puteam să stopăm acest proces, să facem cumva ca țara să aibă foloase și am realizat un proiect de lege cu privire la taxele offshore. Ne dădeam seama că acești bani dacă vin în R. Moldova, majoritatea pleacă în  zonele offshore. Proiectul prevedea că 10% din toate defalcările în zonele offshore vin la bugetul de stat.

La momentul înregistrării acestui proiect de lege, conducerea PD se afla în Statele Unite, prima ieșire a lui Plahotniuc peste hotare cu dl Corman și alte persoane din PD. După ce am înregistrat acest proiect, zburau telefoanele prin toate colțurile în SUA, până cineva nu a explicat: nu vă deranjați că el va rămâne ca proiect, pentru că nu va fi votat”, a povestit Bolboceanu.

Întrebat cine concret a dat garanții că inițiativa nu va trece de votul Parlamentului, Bolboceanu a evitat să dea un nume, precizând doar că este o persoană care se afla atunci cu Plahotniuc în SUA și care mai este astăzi în PD  și „nu vreau să-i creez probleme”.

Acel proiect de lege a fost blocat în comisiile parlamentare, chiar de către membrii PD, spune Bolboceanu, adăugând că pe atunci se chemau deputații și li se dădeau ordine directe care proiecte să le voteze în comisii și care să le respingă.

Amintim că jurnaliștii au aflat despre schema de spălare de bani din Federația Rusă prin R. Moldova, pe care au numit-o „laundromat”, abia în 2014. Au fost legalizate 20 de miliarde de dolari prin intermediul instanțelor de judecată moldovenești. Ulterior, autoritățile au declarat că nu au putut să prevină acest fenomen.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram